Baktériumok DNS-ét használja adattárolónak egy új technológia

Japán tudósok az organizmusok örökítőanyagát átprogramozva képesek szöveget, de akár zenét, vagy bármely más tartalmat tárolni. Az adatok addig maradnak fenn, amíg a gazdabaktériumok populációja életben marad – ez akár évmilliókat is jelenthet.

  • hvg.hu hvg.hu
Baktériumok DNS-ét használja adattárolónak egy új technológia

DNS: organikus adattároló
© AP
Az MSNBC értesülései szerint a kutatók DNS-t felépítő négyféle bázist – adenozin, timin, guanin, citozin – a bináris kódhoz hasonló szekvenciaként használják fel a baktérium-alapú adattárolásban.

„A tinta elhalványulhat, a számítógépek összeomolhatnak, egy CD-lemez megkarcolódhat, azonban a bakteriális információ addig marad fenn, amíg az adott faj életben van” – nyiltkozta Masaru Tomita, a kutatást végző Keio University professzora. „Ez akár évmilliókat is jelenthet.”

A kutatócsoport sikeresen kódolta Albert Einstein híres E=MxC2 képletét, valamint a relativitáselmélet publikálási évét, 1905-öt egy gyakori baktérium génállományába. Mivel a genetikai állomány hatalmas mennyiségű adatot jelent, egy teljes Shakespeare-darabot úgy lehetne kódolni, hogy az ne okozzon változást az organizmus megjelenésében és működésében.

Az adatokat kizárólag genetikai mutáció módosíthatja, ezért a biztonság kedvéért a DNS négy szakaszába programozzák bele azt. Ennek ellenére természetesen akadnak, akik szkeptikusan fogadják az új technológiát.

„Időnek kell még eltelnie, amíg működőképes technológia születik a módszerből” – magyarázta Katsumi Doi, a Kyushu University baktériumszakértő professzora. „Mindenesetre az alapötlet ragyogó.”

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.