szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Biztonsági szakértők szerint a világ legnagyobb bűnüldözési prevenciós rendszerét vezetik be a dél-kínai Senzsenben. A több mint 200,000 zárt láncú biztonsági kamera mellett meglepően személyes jellegű adatokat is tartalmazó chipkártyák használatát vezeti be a kínai kormány.

Húszezer kamera
© sxc.hu
Augusztus elejétől folyamatosan látják el a dél-kínai Senzsen 12,4 millió lakosát high-tech chipekkel felszerelt azonosítókártyákkal, olvasható a news.com weboldalon. A kártyák nemcsak a tulajdonos nevét és címét tárolják, hanem vallási és kisebbségi hovatartozását, társadalombiztosítási státuszát, priuszát, előző munkahelyeinek adatait, tanulmányaival kapcsolatos adatokat, sőt még szükség esetén főbérlőjének telefonszámát is. A tervek szerint rögzíteni akarják még rajta a kreditkártyás vásárlások részleteit, illetve gyermekeinek számát is, amely révén Kína könnyebben tudja érvényesíteni a túlnépesedés miatt bevezetett egyke-politikáját.

Senzsen közel 180,000 kül- és belterületen található zártláncú biztonsági kamerája mellé a rendőrség további 20,000 megfigyelőállást szereltet fel, ezeket pedig ugyanazon rendőrségi videohálózatra kötve fogják használni, nyilatkozta a kínai közbiztonsági felügyelet sajtóképviselője. A news.com értesülései szerint az IBM, Cisco, HP és Dell az a négy amerikai cég, amelyek a biztonsági rendszer összeállításáért és felügyeletéért felelős.

A kormány ezen kívül arra szólította fel a főbb városok önkormányzatait és ügyintéző szerveit, hogy állítsák legerősebb technológiáikat a rendőrség szolgálatába, valamint gyártassanak lakossági chipkártyákat azon 150 millió kínai részére, akik nem rendelkeznek bejelentett lakcímmel. Ez nemcsak a bűnüldözés szempontjából bizonyulhat hatásosnak, hanem azért is, mert a kormány nehezen tudja kontrollálni az egyre jobban mobilizálódó lakosságot - Senzsen 12,4 millió lakosa közül jelenleg csak 1,87 millió számít állandó lakosnak.

A megkérdezett biztonsági szakértők a news.com-nak elmondták, ez a világ jelenlegi legynagyobb, high-tech technológiával felszerelt bűnüldözési prevenciós rendszere, amelyet lakosság megfigyelésére vetnek be. Sokan azonban aggályaiknak adtak hangot, köztük Dinah PoKemper, a new yorki Human Rights Watch jogásza is. PoKemper szerint nehezen hasonlítható össze a brit és a kínai rendszer mérete és míg az angol megoldások jogszerűségét is túl sokan vitatják, Kína a személyiségi jogokra fittyet hányva minden országnál több személyes információt gyűjt be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Külföldiek tüntettek a kínai Nagy Falon Tibet függetlenségéért

Hat külföldi tüntetett kedden a kínai Nagy Fal egy Pekinghez közeli, sok turista által látogatott szakaszán, Tibet függetlenségét követelve. Akciójuk két órán át tartott. Egy ideig nem avatkoztak közbe a kínai hatóságok, végül azonban őrizetbe vették a tüntetőket.

MTI Tech

A Holdról hozna héliumot Kína

Kína a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője.