Wiw, animátorok és gitárhősök mobilon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb bemutatóját tartotta múlt hét szombaton a budapesti cyber-ötletlabor, a Kitchen Budapest. A szemlére tárt ötletek között szembetűnőek voltak a mobilos alkalmazások, illetve a számítógépes munkavégzést a fizikai erőkifejtéssel kombináló csodák.


Innovációt és kreatív nyüzsgést ígér a Kitchen Budapest, a Ráday utcai ötletinkubátor januári bemutatójával is. Míg az esemény látszólag úgy prezentálja az elmúlt pár hónap ösztöndíjas kutatónövendékeinek munkáit, hogy semmilyen koncepcióra nem fűzi fel őket, egyértelműen látható, mi mozgatja a fiatalok fantáziáját. Hangsúlyt kaptak a mobilos alkalmazások, s azok a technikai ötletek, amik erősen művészi/hangulati elemekkel párosultak. Ilyen például a Landprint, amely robotizált növényültetési, illetve fűnyírási módszerekkel alakít ki képeket a szerves felületen, vagy a kifejezetten kis felbontású hangulatlámpa, az Arbour Light, amelyet könnyen beszerezhető alkotóelemekből bárki elkészíthet – maga a rendszer természeti események hangulati elemeit kívánja visszaadni.


A bemutató egyik leghangosabb, a fiatalabb látogatókat legjobban vonzó anyaga az Animata volt – a kivetítő elé álló érdeklődő mozdulatait egy kamera érzékeli és automatikusan rávetíti egy virtuális bábra. Így ha elmegyünk a képernyő előtt, a rajta látható báb ugyanolyan sebességgel és helyzetben halad el a felépített virtuális térben. A fejlesztők szerint a szoftver színházi és táncperformanszok esetében is jól használható, valamint többféle operációs rendszeren is fut, és könnyen kapcsolható össze az ismeretebb animációs programokkal. A programmal élő szereplő nélkül is készíthetők animációk, az interneten pedig egyszerre többen is dolgozhatnak egy-egy anyagon. A tervek szerint a későbbiekben a karakterek mozgásfázisait, a kameramozgást, valamint a vizuális effekteket mobiltelefonnal is lehet majd kontrollálni.

Az elmúlt hónapok legnépszerűbb zeneimitációs játékát, a Guitar Hero-t emeli át mobilplatformra a mobileHero; ebben a telefon gombjait kell a gitárriffek (illetve a zene) ütemére időben megnyomni. Mindez továbbértelmezése a KiBu egyik korábbi projektjének, a Mobile Jam-nek, amelyben Bluetooth-os telefonokkal egyszerre többen tudtak zenét gyártani. A platform előnyeit aknázza ki a mobile who is who is, amely a közösségi oldalakat ötvözné a telefonok mobilitásával, a fiatalabb korosztály pedig az aniMobillal szórakozhat, amellyel gyorsan és könnyen készíthetnek stop-motion animációkat.

Kísérleti filmekben vagy partykon egyaránt felhasználható az Autocut, amely filmkollázsokat készít önmagától a mellékelt zene ütemére, mindezt mobilokkal rögzített videóanyagokból – a program a zenétől függően változtatja a videók sorrendjét, hosszát és helyzetét.

Szerinte izommunkával is lehet egeret mozgatni
© Kitchen Budapest

A listázott ötletek egyik leggyakorlatiasabbja a ByCall, a városi biciklistáknak szánt hordozható riasztó. Gyakorlatilag egy olyan, kétkerekűre szerelt FM-jeladóról van szó, amely folyamatos riasztójelzést bocsát ki 5-10 méter hatótávban minden rádiófrekvencián, így autók közelébe érve minden sofőr észlelheti, hogy biciklista van a közelében. Igaz, ebből egy vezető sem tudhatja, melyik irányból érkezik a bicikli, s ha nincs bekapcsolva az autórádió, az alapötlet sem működik – a jelenlegi bétaverzió egyelőre három kedvelt rádiócsatorna frekvenciájára van hangolva.