szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A huszadik századi zenetörténet egyik leghíresebb akkordjának hangjait sikerült végre azonosítani. A Beatles "A Hard Day's Night" című számának kezdőakkordjáról negyven évig nem tudták a zenerajongók megmondani, hogy George Harrison pontosan mit is fog le tizenkét húros Rickenbackerén - a megoldás egy amerikai matematikustól származik.


A felfedezés hátterében Jason Brown, a Dalhousie egyetem matematikusa áll, aki a dal negyvenedik évfordulóján, 2004-ben kezdett el foglalkozni a kérdéssel: milyen hangokból épül fel a dalt kezdő hangzat - a dal születése óta ugyanis számos rajongó és zenész gyártott elméleteket arra, hogy hogyan is hangzik a szám igazából, a pontos hangzást azonban egyikük sem találta meg.

Brown a különféle hanghullámok szétbontásánál használt ún. Fourier-transzformációval kísérletezett: az akkordot lebontotta eredeti frekvenciáira és különböző szoftverekkel vizsgálta, hogy milyen hangok is szólaltak meg eredetileg. A matematikus olyan frekvenciákra akadt a vizsgálat során, amelyeket lehetetlen lejátszani a szám hangszerelésével: a hathúros gitár, a négyhúros basszusgitár és Harrison 12 húros Rickenbackere mellett valami más is szerepelt.

A matematikus szerint George Martin, a Beatles producere a felvétel során zongorát is hozzákevert a felvételhez és így egy olyan F hangot kevert a gitárok mellé, amelyet amúgy a zenészek nem tudtak volna megszólaltatni - az így felhangzó akkord teljesen más volt, mint amiket eddig feltételeztek a számmal foglalkozó zenészek. Brown felfedezése jelentős nemzetközi visszhangot keltett - egyben pedig ő az első olyan matematikus, aki a kizárólag gitárosoknak szóló Guitar Player szakmagazinban publikálhatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését