szerző:
MTI

Három, egymástól mintegy ötmillió kilométer távolságban repülő űrhajó lőne ki egymás irányában lézersugarakat az űrben abban a nagyszabású kísérletben, amely végre a gyakorlatban is bizonyítaná, hogy Albert Einstein elmélete helytálló - számolt be a tervről vasárnap a The Telegraph című brit lap.

A fizikusok azt remélik, hogy az ambiciózus küldetés során sikerül igazolniuk a gravitációs hullámok létezését, azt a jelenséget, amelyet a világhírű fizikus híres általános relativitáselméletében jósolt meg: ez az elmélet utolsó darabkája, amely még bizonyításra vár.

A küldetés - amely az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA és az Európai Űrügynökség együttműködésében valósulna meg - három űrhajót használ majd, amelyek kötelékben repülnének, miközben a Nap körül keringenek. Mindegyikben egy-egy arany-platina kocka lebegne. Ezeket arra használnák, hogy az űrhajókból egymásra irányított lézersugarak segítségével megmérhessék a kockák egymáshoz viszonyított távolságának pillanatnyi változását, amelyet a gyenge gravitációs hullámok okoznak, amint a távoli űr katasztrofális eseményeiből elindulva tovagyűrűznek.

Einstein általános relativitáselméletében előrevetítette, hogy amikor nagy objektumok, például fekete lyukak vagy összeomlott csillagok ütköznek, gyorsulnak az űrben, akkor hullámfodrok áramlanak kifelé a térben és időben: ezeket a hullámokat nevezzük gravitációs hullámoknak.

Egy nemzetközi szakértőcsoport most részletes tervet dolgozott ki a küldetésre. Jim Hough, a Glasgow-i Egyetem munkatársa, a bizottság tagja elmondta, hogy "a gravitációs hullámok létezése Einstein általános relativitáselméletének utolsó eleme, amely még korrekt bizonyításra vár".

Földi körülmények között eddig hiába próbálkoztak a gravitációs hullámok detektálásával, mert igen gyengék. "Az új kísérletekben azonban, amelyeken most dolgozunk, nagy lehetőség van a (hullámok) észlelésére" - magyarázta Hough.

Einstein általános relativitáselméletének jóslatai közül már többet sikerült igazolniuk a tudósoknak, például azt, hogy a fényt elhajlítja a gravitáció, a gravitáció sebessége állandó, és hogy a tér és az idő is görbülhet. Einstein más elméletei, beleértve leghíresebb képletét, az E=mc2 összefüggést, ellenálltak a tudományos próbának.

A LISA rövidítésű berendezés (Laser Interferometer Space Antenna) igen alacsony frekvenciájú gravitációs hullámok detektálására lesz képes, köszönhetően a három űrhajó közötti hatalmas távolságnak. Ez lesz a valaha épült legnagyobb detektor.

A LISA Pathfinder elnevezésű, kisebb tesztküldetéshez szükséges eszközt az Astrum EADS cégnél brit mérnökök építik, felbocsátása a jövő évben várható. A tudósok reményei szerint a LISA Pathfinder megnyitja az utat az igazi, nagy misszió előtt. Az ehhez szükséges berendezést is építik már a szakemberek, ám felbocsátása 2020 előtt nem várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Igazolták Einstein majdnem százéves jóslatát

Tízezerszer pontosabban igazolta egy kísérlet Albert Einstein 1915-ből származó általános relativitáselméletének egyik alapvető jóslatát, mint az amerikai űrhivatal (NASA) 1976-ban – áll egy szerdán közzétett cikkben.

hvg.hu Tech

Magától tanult meg érzelmeket kimutatni a robot-Einstein

Mosolyog, meglepődik és szomorkodik egy Einstein arcát magára öltött robot a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen. A különlegesség ebben az, hogy a robot saját magát tanította meg az érzelmek kimutatására - írja a Wired Science.

Shake

Einstein, vegyesbolt, meztelenség - a világ legdrágább fotói

Különleges ötletekkel, egyedi megoldásokkal, vagy éppen tökéletesen átlagos képekkel is bankot lehet robbantani. Elképesztő összegekért cserélnek gazdát egyes eredeti fényképek, amelyek közül az utca embere csak párat ismer fel. A nyelvét nyújtó Einstein, a leghíresebb cigarettareklám ikonja, de még egy vegyesbolt is bekerült a világ legdrágább fotói közé.

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Csak a magyaroknak van diplomata-Teslája az USA-ban

Csak a magyaroknak van diplomata-Teslája az USA-ban

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak