szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legismertebb karácsonyi dal nem is az ünnep alkalmából született, sőt, az sem biztos, hogy ünnepi dal a Jingle Bells.

Az egyik legismertebb téli, karácsonyi dal a Jingle Bells. Az Amerikából a világ minden tájára elterjedt zenemű James Lord Pierpont (1822–1893) szerzeménye, és eredetileg „One Horse Open Sleigh” (Egylovas szán) címmel jelent meg 1857-ben. Kevesen tudják azonban, hogy ezt a dalt nem karácsonyra írta a szerző, hanem vagy a Hálaadás (Thanksgiving) késő őszi ünnepére vagy egyszerűen csak a Massachusettsben akkoriban divatos szánversenyekre.

A félreértésre az adhatott okot a Wikipedia szerint, hogy a dal annyira népszerű lett, hogy Hálaadás után karácsonykor is számtalanszor elénekelték Amerikában. James Lord Pierpont eredetileg 1850-ben komponálta a Jingle Bellst. (A dalszerző Pierpont a nagybátyja volt annak a John Pierpont Morgannak, aki a XIX. és XX. század fordulóján a világ leggazdagabb emberének számított.) Ez utóbb a legsikeresebb dalának bizonyult. Ma már emléktábla örökíti meg a Jingle Bells szülőhelyét egy medfordi, massachusettsi épületben. Itt, a korábbi Simpson Tavern-ben írta Pierpont a dalt.

A Medfordi Történeti Társaság szerint a zenemű születését a városban az 1800-as évek elején tartott híres szánversenyek inspirálták. A dal címe a bevezetőben már említett „One Horse Open Sleigh” volt 1857. szeptember 16-án, majd újbóli kinyomtatásakor kapta – 1859-ben – a „Jingle Bells, or the One Horse Open Sleigh" címet az American Music Preservation (AMP) nevű weboldal szerint. Vagyis a csilingelő harangok ekkor tűntek fel az angol címben. Magyar átfordításban „Csengőszó” néven terjedt el a dal, elsősorban a Bojtorján együttesnek köszönhetően.

Az AMP ugyanakkor nem biztos a dal „szülőhelyében”. Elképzelhető ugyanis, hogy Pierpont Georgia államban, Savannah városában szerezte a művet. Azért az AMP is úgy gondolja, hogy valószínűbb az északi szövetségi állambeli, massachusettsi keletkezés, hiszen az ottani szánversenyek tényleg megihlethették a szerzőt. James Fuld zenetörténész szerint egyébként a „jingle” szó felszólító módú ige, vagyis „Csengessétek a csengőt” volt a dal címe. Mára viszont az angolajkú hallgatóság is csengőre, kisharangokra, száncsengőkre asszociál a dal kapcsán.

A dalnak hamarosan német és francia verziója is született. Franciául „Éljen a szél” néven vált ismertté (Vive le vent), Francis Blanche megfogalmazásában.

Németül pedig több változatban is ismert a zenemű. Az 1857-es angol szöveg időközben megváltozott, ám nem nagyon lehet tudni, ki módosított a dalon, amelynek egy kicsit a dallama is más ma már, mint az eredeti.

A Jingle Bells első hangfelvétele az Edison Male Quartette nevéhez fűződik 1898-ből. A Jingle Bells volt egyébként az első dal, amelyet az űrből közvetítettek, legalábbis a Wikipedia szerint. A Gemini 6 űrhajó asztronautái, Tom Stafford és Wally (Walter) Schirra adták elő 1965. december 16-án, amikor a földi irányítóközpontot megtréfálva jelentették, hogy egy közeledő, nagy, parancsnoki modult és nyolc kisebb objektumot látnak. A parancsnoki modult pedig egy piros ruhás ember vezeti, közölték, majd rázendítettek a dalra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Éva Lilla Kult

Sült kolbász és forralt bor: csak erre költünk?

Idén is 20 ezer forintnál kevesebbet költ karácsonyi ajándékokra a lakosság fele, egy friss felmérés szerint. Ez meglátszik a szabadtéri ünnepi vásárok forgalmán is: látogató, nézelődő szép számmal akad, vásárló viszont évről évre kevesebb. Persze, nem mindegy, hol, mit és mennyiért kínálnak. Utánanéztünk, hogy a két legnagyobb fővárosi karácsonyi vásár kereskedőinek és célközönségének megéri-e az ünnepi vásárfia.

Klubrádió Itthon

Idén fehér karácsony lehet

Karácsony előtt várható egy erőteljes enyhülés, ami komoly havazással szokott beindulni Magyarországon.

hvg.hu Karrier

Év végi jutalom: mennyire nagyvonalúak a cégek?

Év végén a hazai cégek többsége igyekszik valahogy megjutalmazni a jól teljesítő alkalmazottakat: ha a büdzséből erre nem futja, legalább megköszönni az egész éves munkát. Melyek a legjellemzőbb év végi juttatások, és mitől függ, hogy egy vállalat mennyire nagyvonalú?

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra

A harmadik hullám az iskolákat is elérte, egyre több helyen állnak át digitális oktatásra

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Financial Times: Orbanizálódik a lengyel sajtó

Financial Times: Orbanizálódik a lengyel sajtó