Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A következő napokban a szokásosnál több idő lesz a kikapcsolódásra. Ehhez ajánlunk egy fantasy környezetben játszódó, jól sikerült és nem mellesleg akár teljesen ingyenesen is játszható kártyajátékot.

A kilencvenes években közkedveltek voltak a CCG-k, azaz a gyűjtögetős (és cserélgetős) kártyajátékok, de ma is bőven találni rajongókat. Lényegük, hogy a játékosok egy-egy kártyacsomag vásárlásakor véletlenszerűen összeválogatott lapokhoz jutnak, melyekből aztán összeállíthatják az ellenfél ellen bevethető saját paklijaikat. Minél több csomagot vesz valaki, annál nagyobb eséllyel lesz sok erős lapja, de a játék sikerének titka inkább a lapok erejét ügyesen kombináló stratégiában rejlik – egy jó stratéga gyenge lapokkal is le tudja győzni ellenfelét.

Ezt a játékfajtát valósította meg digitális környezetben az androidos készülékek mellett iPhone-ra és iPadre is letölthető, és számítógépre is telepíthető Hearthstone, amit az Apple és a Google is beválogatott az év legjobb mobilos játékai közé.

©

A World of Warcraft világára és karaktereire építő – de azok ismerete nélkül is teljes értékűen játszható – játékban előbb egy hőst kell kiválasztanunk, aztán pedig a részben csak általa használható lapokból, részben pedig univerzális lapokból összeállítani a paklinkat. Minél több lapot kapunk (jutalmul) és veszünk (aranyból vagy valódi pénzért), annál többféle kombinációs lehetőségünk lesz a pakli összeállítására. Amint megvan a pakli, már indíthatjuk is a kártyacsatát, akár gépi ellenfél, akár valódi másik játékos ellen.

A csata során minden fordulóban húzunk egy lapot a kezünkbe, ezek közül a hősünk a fordulóként növekvő számú varázspontból (mana) egyre erősebb lapokat (segítőket vagy varázslatokat) idézhet meg – ezeket a másik játékos vagy segítői ellen vethetjük be, időnként pedig a sajátjaink segítségére (pl. gyógyítás) alkalmazhatjuk.

Jó hír, hogy az ingyenes játékban bár valódi pénzért is vehetünk kártyacsomagokat, a játékban teljesített küldetések fejében is kapunk aranyat – a Hearthstone-ra nem feltétlenül kell pénzt költeni, az aranyunkat újabb és újabb csomagokra költve akár teljesen ingyen is hónapokig (évekig) eljátszhatunk vele. Azért arra felhívjuk a figyelmet, hogy a türelmetlenebbek egészen biztosan ott fognak hagyni némi pénzt a fejlesztő Blizzard bankszámláján, no de nem baj, egy ilyen játékért cserébe havi néhány euró szerintünk megéri. (Ráadásul vannak olyan játékbővítmények, amik csak valódi pénzért vásárolhatók meg.)

A pénzügyekkel kapcsolatban egyáltalán nem mellékes pozitívum a Blizzard által biztosított stabil háttér: a Hearthstone egészen biztosan nem fog hónapok múlva megszűnni – a stúdió évtizedekre tervez, de legrosszabb esetben is évek vannak még a játékban. A gyűjtögetős kártyajátékoknál ez fontos szempont, nagyon nem mindegy, hogy potenciálisan mennyi időre "fektet be" az ember a lapcsomagokba. Ugyanez a stabil háttér biztosíték arra is, hogy a Hearthstone valószínűleg sokára lesz unalmas: a fejlesztők rendszeresen jelentetik meg hozzá az új lapokat tartalmazó kiegészítőket.

Egy-egy Hearthstone-béli kártyacsata nagyjából 7-10 percig tart, de előre szólunk, hogy ha csak nem szorít nagyon az idő, könnyen eltelik másfél óra is, mire abba tudja hagyni az ember. Ezt az izgalmas játékmenet mellett a jól sikerült aláfestőzene és a karakterek szájába adott hangulatos szövegek is segítik.

Lehet, hogy ki lehet találni ennél sokkal összetettebb és sok szempontból jobb gyűjtögetős kártyajátékot, de hogy nem egyszerű, az biztos. A Hearthstone: Heroes of Warcraft a maga kategóriájában 10-ből 9 pontot minden további nélkül megér.

A többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását