szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden idők legmagasabb versenyjogi bírságával sújthatja az Európai Bizottság döntése alapján az Európa Unió a keresőóriást. Az EU vezetésének éppen azzal van gondja, hogy a kereső óriás.

Még júniusban bejelenti az Európai Unió döntéselőkészítő és végrehajtó szerve a Google ellen indított egyik versenyjogi eljárás eredményét – értesült bizottságközeli forrásokból a Telegraph. A lap úgy tudja: az EB a közel 1000 milliárd forintnak megfelelő, 3 milliárd eurós bírság kiszabását tartja indokoltnak. (Az eddigi legnagyobb bírságot az Intel fizette, még 2009-ben: 1,1 milliárd eurót.)

Az uniós vizsgálat azért indult, mert a testület gyanúja szerint a Google éveken át visszaélt az online keresőszolgáltatások terén meglévő piaci erőfölényével, ami egyébként Európa jelentős részén tulajdonképpen monopol helyzetet jelent. A Telegraph ismeretei szerint a testület megalapozottnak találta a gyanút, miszerint a Google saját érdekei szerint manipulálja a keresési eredményeket, így próbálván kizárni a vetélytársakat.

A Google még tavaly reagált a vádakra. A vállalat szerint a piaci szereplők versenygése miatt a felhasználók ma minden korábbinál több általános és speciális kereső közül válogathatnak – sőt, ezekre a konkurens oldalakra (pl. utazási keresőkre) is gyakran éppen a Google keresőjéből érkezik óriási forgalom.

A Google-szolgáltatásokat összefogó vállalat, az Alphabet ügye egy másik témában is az Európai Bizottság előtt van: a testület gyanúja szerint ugyanis a cég a mobilpiaci erőfölényével is visszaélt, gondolván itt az új telefonok 80 százalékán futó Androidra és annak hivatalos alkalmazásboltjára.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!