szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintha csak Harry Potter világába csöppentünk volna, ahol életre kelnek a képek, valami olyasmit kínál egy különleges nyomtató.

Egy újabb sikeres közösségi finanszírozás eredménye vált kézzelfogható, sőt megvásárolható valósággá. Miután elegendő pénzt kalapozott össze a Kickstarteren és az Indiegogón, megvalósult a Lifeprint nevű nyomtató, amelyik statikus fotók helyett tulajdonképpen videókat nyomtat.

Mindezt úgy kell elképzelni, hogy az okostelefonon fut a kapcsolódó Lifeprint alkalmazás. Ebben kell kiválasztani a nyomtatandó videót, ez jöhet a telefonunkról, lehet YouTube- vagy Vine-, Instagram-videó, GoPro-videó, Apple Live-fotó, GIF stb. Választhatunk egy „nyitóképet” hozzá, amit az app által kínált szerkesztőeszközökkel testre szabhatunk. Ezután a videót a Lifeprint nyomtatóra küldjük (Bluetooth kapcsolaton keresztül), és körülbelül 30 másodperc múlva már jön is ki a kép, a ZINK nevével fémjelzett speciális  hőtechnológiás nyomtatással. De ez nem akármilyen kép, úgynevezett kiterjesztett valóság hiperfotóról (AR HyperPhoto) van szó, és egy pici vízjel mutatja, hogy valami meglepetés rejlik benne.

©

Ha az okostelefonunk kameráját a kép felé fordítjuk, akkor azonnal életre kel a kép, és megkezdődik a videó lejátszása. A kapcsolódó appal a barátainknak is elküldhetjük a képet, és ha ők is kinyomtatják Lifeprint videójukon, náluk is életre fog majd kelni a fotó.

©

A fejlesztők nyárra ígérték a nyomtatót, azonban picit csúsztak vele, mindenesetre mostantól már megvehető iOS-es eszközökhöz. A nyomtató 130 dollárba (36 ezer forintba) kerül, további 20 dollár 30 darab speciális nyomtatópapír, illetve 50 dollárért 110 darab papírt lehet venni. Az androidos változatot 2017 első hónapjaira ígérik.