szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Már csak az elmúlt napok hackertámadásai is bizonyították, hogy minél okosabbak körülöttünk a készülékek, annál nagyobb veszélyben vagyunk. Egy minisztérium elleni offenzíva és a főnökünknek tűnő személy ártatlannak látszó e-mailje is képes nagy károkat okozni. A T-Systems Magyarország idei Symposium konferenciáján előadó Adam Philpott szerint el kell fogadnunk ezt, de nem kell paranoiásnak lennünk, hiszen tehetünk a jelenség ellen.

Ha csak az elmúlt hét napba gondolunk bele, ijesztő esetek soráról lehetett beszámolni: hackerek hatoltak be a japán védelmi minisztérium számítógépes rendszerébe, közel egymillió embert vágtak el az internettől Németországban, San Franciscóban pedig a tömegközlekedésben okoztak káoszt online fenyegetéssel. Távoli példák, de bárhol történhet ilyesmi, a számunkra legrosszabb forgatókönyv szerint akár egy magyar kórházban is. Felmerül a kérdés: hozzá kell szoknunk, hogy bármelyik pillanatban megtámadhatnak minket?

"Sajnos igen, de azért nem kell paranoiásnak lennünk" – ijesztett és nyugtatott meg minket egyszerre Adam Philpott, a Cisco IT biztonsági megoldásainak EMEAR régiós vezetője. "Rengeteg veszély leselkedik ránk a hétköznapokban, és ezek nemcsak informatikai rendszereket érintenek. Elég egy rossz kattintás, és kész a baj, arra tehát mindenképp meg kell tanítani az embereket, hogy milyen oldalakat látogathatnak és ott mit tehetnek. Az átlagemberek számára ez sablonszövegnek tűnhet, pedig a lehető legkomolyabban kell venni" – emelte ki a kiberbiztonsági szakértő.

©

Mondandójára rímel a Cisco videója, amely bemutatja: játszi könnyedséggel lehet tönkretenni egy embert, és akár rajta keresztül egy vállalatot is. Elég csak a Facebookon ismerősnek jelölni valakit, visszaigazolás után a profilból megtudni pár adatot, majd elküldeni egy e-mailt, amely látszólag a főnöktől érkezik – benne egy hitelesnek tűnő dokumentummal, és egy felkéréssel a letöltésre. A kattintás után pedig már minden megy magától: elérhetők jelszavak és utalási lehetőségek, amellyel egy rosszindulatú hacker kávézás közben vígan tönkretesz bárkit.

Az FBI szerint 2016-ban az ilyen ransomware programok 1 milliárd dollárral gyarapítják a bűnözők bank-, de inkább Bitcoin-számláit. Adam Philpott a hasonló támadások miatt értett egyet azzal, amit előadása után Deutsch Tamás mondott. A T-Systems Magyarország idei Symposium konferenciáján ugyanis a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos is felszólalt, és hangsúlyozta: nem csak informatikusok tízezreit kellene kitanítani, égető kérdés munkavállalók millióit alapvető informatikai tudással felvértezni.

"Erre tényleg szükség van, hiszen adott esetben azt is érdemes megnézni, hogy biztos attól érkezett-e az e-mail, akitől gondoljuk, de ez nem jut az eszünkbe. Ehhez persze nem kell folyamatosan pánikolni, csak a megfelelő ismeretek szükségesek. Épp ezért egy fizetős szolgáltatás révén mi is hírlevelet tudunk küldeni az erre feliratkozó partnereinknek, amelyben rendszeresen kapnak információkat és oktató videókat, amelyek segítenek a támadások kikerülésében" – véli Adam Philpott.

A helyzet ugyanis jóval bonyolultabb annál, minthogy erős jelszót kell adni a fiókjainkhoz. "100 százalékos biztonságot semmilyen jelszó nem tud adni, de a minél biztonságosabbra törekedni kell" – és ezen a ponton mi jegyezzük meg: ez csupán 1 percbe kerül. A Cisco szakembere szerint a jövő viszont a biometrikus, ujjlenyomatos, hang- és arcfelismerő azonosításoké.

Íriszszkenneres azonosítás a Samsung Galaxy Note7 telefonon.
©

Böngészés közben persze a figyelmeztetés sem árt, a Cisco pedig ezt komolyan is veszi: a tavaly 635 millió dollárért felvásárolt OpenDNS rendszere többek között abban is segít, hogy az ügyfelek azonnal lássák, ha egy oldal veszélyes lehet.

Az átlagemberek mellett az informatikai piacra is ráfér a paradigmaváltás, Philpott szerint ugyanis korábban a legtöbb vállalat a megelőzésre fókuszált, de az is fontos, hogy mi történik a hackertámadások alatt és után. És ebben a hálózatoknak – mint például a dolgok internete (IoT) – nagy szerepe lehet. Amennyi veszélyt tartogat, annyira hasznos is, hiszen szenzorként képes felderíteni a támadásokat. "Sőt, a megelőzést is segíti, hiszen az egymással kapcsolatban lévő eszközökkel azt is láthatjuk, hogy mi kerülhet még veszélybe, ha egy hackercsoport átveszi az irányítást" – mondta a szakember arra hírre utalva, hogy szakértők szerint jelenleg két hacker 400 ezer eszközt tud manipulálni azzal a Mirai botnettel, amely miatt októberben világszerte akadozott több nagy oldal is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Németországban, Romániában és Ukrajnában is rekordot döntött az új koronavírusos betegek száma

Németországban, Romániában és Ukrajnában is rekordot döntött az új koronavírusos betegek száma

Marabu Féknyúz: Tuti, hogy lesz suli

Marabu Féknyúz: Tuti, hogy lesz suli