szerző:
hvg.hu

A Stanford alapos kutatása szerint hétből hat okosóra hibahatáron belül méri a pulzuszámot, az elégetett kalóriák számlálójában viszont egyelőre nem lehet megbízni.

Annyi hasonló tudású, sportoláshoz is nagyon hasznos okosóra van már a piacon, hogy vásárló legyen a talpán, aki magabiztosan el tudja dönteni, számára melyik is lenne a legjobb. Ilyenkor jönnek jól a független és megbízható felmérések, mint például a Standford Egyetem orvosi karának összehasonlítása.

A kutatás eredménye vegyes képet mutat: a doktorokat is meglepte, hogy a hét vizsgált eszköz mennyire pontosan méri a pulzusszámot, viszont az elégetett kalóriák számát tekintve lehangolóak az adatok.

A felméréshez 60 ember kértek fel, akik ülés, sétálás, valamint futógép és szobakerékpár használata közben viselték az alábbi eszközöket: Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn, Samsung Gear S2. Természetesen minden alkalommal precíz, orvosi mérőeszközökkel is felírták a pulzusszámokat és az elégedett kalóriákat, majd összehasonlították az adatokat az okosórák mutatóival.

©

Kezdjük a jó hírrel: a hétből hat eszköz 5 százalékos hibahatáron belül mérte a pulzust, de az e tekintetben leggyengébb Samsung Gear S2 is mindössze 6,8 százalékkal tért el a valós adatoktól.

Az elégetett kalóriák számát is mutatják ezek az okosórák, de bár ne tennék: a “legpontosabb” okosórás mérés is 27 százalékkal eltévesztette a valós adatokat, de mértek 93 százalékos hibát is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!