szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási mennyiségű e-mail-címet, és sok esetben a hozzá tartozó jelszót is tartalmazó adatbázisra bukkantak kiberbiztonsági szakemberek. A rendszer hosszú időn át zavartalanul működhetett, most viszont mindenki megnézheti, az ő címe benne van-e.

A világ eddig legnagyobb spam- és vírusküldő rendszerét fedezték fel nemrég a kiberbiztonsági szakemberek – számolt be róla a BBC. A "legnagyobb" jelző pedig egyáltalán nem költői túlzás, ugyanis kiderült: mintegy 711,5 millió(!) e-mail-címet, és több esetben az azokhoz tartozó jelszót is tartalmazta a rendszer.

A szakemberek szerint mindezt a bankoláshoz kapcsolódó kártevők terjesztésére használták fel. Bár kiderült, az e-mail-címek egy része már nem kötődik fiókhoz, a felhasználható címek mennyisége még így is óriási. Richard Cox, a Spamhaus vezetője ugyanakkor úgy véli, bár az adatbázis valóban nagy, az abban található, a hackerek számára is "hasznos" e-mail-címek száma nem nagyobb, mint a máskor felfedezett adatbázisok esetében.

A hackerek kétféle módon használták az adatbázist. Az e-mail-címekre "csak" spameket tudtak küldeni, ám amelyik esetében a jelszó is megvolt, azt az Onliner nevű spambot segítségével a saját leveleik terjesztésére használták. Ez utóbbi jóval nagyobb probléma lehet, ilyenkor ugyanis a szolgáltatók legfeljebb felfüggeszteni tudják az érintett fiókot. Ha viszont túl sok ilyen fiók van egy szolgáltatónál, az jelentősen meglassítja a probléma kezelését, ami a spamek további terjedését segíti elő.

Az adatbázisra először egy párizsi székhelyű kiberbiztonsági cég Benkow néven ismert szakembere figyelt fel. A szakember szerint azt nem tudni pontosan, hogy milyen forrásokból állíthatták össze az adatbázist, de szinte biztos, hogy a korábbi szivárogtatások, facebookos adathalászkampányok és a feketepiac is közrejátszott az összeállításnál.

Az, hogy valaki e-mail-címe benne van-e az adatbázisban, itt lehet ellenőrizni. Ez azonban csak azt mutatja meg, hogy célpont volt-e az adott fiók, azt nem, hogy fel is törték-e azt a hackerek.

A szakemberek továbbra is azt javasolják, bizonyos időközönként változtassuk meg a jelszavainkat, emellett pedig sokkal tudatosabban kell figyelnünk arra, milyen leveleket nyitunk meg, vagy milyen csatolmányokat töltünk le a gépünkre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba