szerző:
hvg.hu

Évről évre egyre több olyan hirdetést tud kiszűrni a Google, ami sérti, vagy megpróbálja kijátszani a cég közösségi irányelveit.

Az elmlúlt egy évben többször is felmerült problémaként, hogy a Google különböző szolgáltatásai – például a YouTube – olyan helyeken is megjeleníti a hirdetők reklámjait, ahol azok nagyon nem szeretnék viszontlátni saját hirdetésüket. A videós platformot például elkezdték otthagyni a legnagyobb cégek. De ez csak a probléma egyik része.

A másik, a cég számára szintén komoly fejfájást okozó probléma, hogy a rendszerbe rengeteg olyan reklám – vagy magát reklámozó weboldal hirdetése – is bekerül, ami a legkevésbé sem felel meg a keresőóriás által létrehozott hirdetési szabályzatnak. Éppen ezért a Google tűzzel-vassal igyekszik kigyomlálni ezeket, a 2017-es évről szóló jelentését pedig most tette közzé a cég.

©

A Google által közölt eredmények alapján a cég 2017-ben mintegy 3,2 milliárd (!) olyan hirdetést távolított el a rendszeréből, ami sértette a meghatározott irányelveket. Ez a szám 2016-ban még "csak" 1,7 milliárd volt, 2015-ben pedig 700 millió, vagyis a növekvő tendencia egyre jobban látszik. Ez egyébként másodpercenként 100 rossz hirdetés eltávolítását jelentette. Átlagosan.

De nem ez volt az egyetlen tétel, amiben több dolga akadt a Google-nek. A cég 2017-ben mintegy 12 ezer olyan weboldalt blokkolt, amin máshonnan átmásolt, vagy duplikált tartalom jelent meg – ez 2 ezerrel több mint 2016-ban volt.

Emellett mintegy 7000 olyan AdWords-fiókot is függesztettek fel, amely tulajdonosa álcázott hirdetéseket jelenített meg. Ezek általában valamilyen híroldalnak mutatták magukat, amelyek az aktualitásokkal foglalkoznak (például egy választás), ám amikor az illető rákattint a hirdetésre, egy teljesen más – például fogyókúrás termékeket árusító – weboldalon találja magát.

©

További fontos mérőszám, hogy a cég mintegy 130 millió olyan rosszindulatú hirdetést távolított el 2017-ben a rendszeréből, amely megpróbálta kijátszani a szabályok betartására létrehozott szűrőket. Emellett 79 millió olyan hirdetést töröltek, ami rosszindulatú kódot (vírust) tartalmazó oldalra irányította át a felhasználót kattintás után – 400 ezer oldalt pedig el is távolítottak a keresőből.

A Google számai alapján továbbra is virágzik az a fajta átverés, amikor a csalók egy olyan üzenetet jelenítenek meg, amelyre kattintva a felhasználó gépére tudtán kívül telepítenek kártékony programot. Ilyen hirdetésből tavaly 66 milliót blokkoltak, és további 48 millió olyat, ami megpróbálta rávenni a felhasználót a szoftver telepítésére. 2016-ban összesen 112 millió ilyen hirdetést kellett blokkolni.

A keresőóriás beszámolója szerint emellett nemcsak a hirdetések tartalmára figyelt oda, hanem arra is, hogy azok hol jelennek meg. Sokszor ugyanis olyan oldalra is kiteszek a Google hirdetéseit, amelyek tartalma nem felel meg a közösségi irányelveknek – ugyanakkor az oldalak üzemeltetői a megjelenített hirdetések után komoly bevételhez jutnak. A cég tájékoztatása szerint 2017-ben mintegy 320 ezer ilyen tartalom-előállító oldalt tettek ki a rendszerből, 90 ezer weboldalt és közel 700 ezer mobilos alkalmazást blokkoltak. Emellett egy új technológiának köszönhetően havonta mintegy 2 millió oldal hivatkozásából törölték a Google-hirdetéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos cáfolatát a vegyipari szakszervezet

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás