szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véget ér a bolygó- és idegenvadászat.

Majdnem az összes üzemanyag elfogyott a Kepler űrtávcsőből, így a NASA irányítói hibernálták a műholdat. Legközelebb augusztus elején ébresztik fel, akkor lesz lehetőség letölteni a fotókat, amelyeket a csillagokról készített.

A Kepler 2009 májusában kezdte meg a munkát, fő feladata az exobolygók keresése volt. Adatai alapján eddig 2650 Naprendszeren kívüli bolygót azonosítottak a csillagászok, ezek között olyan is van, amelyen elvileg létezhet élet.

Az űrtávcső nem Föld körüli, hanem a Földével megegyező pályán, a bolygónktól kissé lemaradva kering. Innen pásztázta a világegyetem csillagait, amelyek apró fényességváltozásaiból kikövtkeztethető bolygóik száma, azok mérete és pályája.

Az űreszköz túlélte tervezett élettartamát, és azután is képes volt folytatni a megfigyelést, hogy négy giroszkópjából kettő felmondta a szolgálatot. Utódja, a TESS már a helyén van, és jóval nagyobb teljesítményre lesz képes.

A Kepler egyik legismertebb felfedezése a KIC 8462852 jelű csillag. Ennek szokatlan fényváltozásaira nincs egyértelmű magyarázat: míg a szkeptikus indoklás különös porfelhőknek vagy üstökösrajnak tulajdonítja a jelenséget, a bátrabb feltételezés szerint egy szuperfejlett civilizáció megastruktúrái, úgynevezett Dyson-gyűrű okozhatja a fluktuációt. Másik híres felfedezettje a Kepler-452b nevű bolygó, amely nagyon hasonló a Földhöz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!