szerző:
hvg.hu

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságinformatikus mesterhallgatóiból álló csapat nyerte meg a második Nemzeti Kiberversenyt. A feladat egy szimulált kibertámadás kezelése volt, a döntőben egy számítógépes rendszerek és hálózatok elleni offenzívával kombinált árvízi válsághelyzetet kellett megoldani. A győztesek márciusban részt vehetnek a genfi nemzetközi versenyen.

A döntőbe nyolc csapat jutott be, s végül az a csapat diadalmaskodott, amely a legjobban kezelte a korábbi fordulók során, majd a döntőben is tovább módosított kibertámadási forgatókönyvet – mondta a HVG-nek a szervezők egyike, Váczi Dániel. Hozzátette: a feladat sokrétű volt, a csapatoknak nem csak kezelniük kellett a szimulált veszélyhelyzetet, hanem arról is dönteniük kellett, hogyan kommunikálnak a döntéshozókkal, illetve a lakossággal. A verseny így alapvetően nem technikai jellegű volt, azaz nem a hackelésről, illetve annak elhárításáról szólt, hanem a következmények elhárításáról.
A versenyen – amely lényegében egy döntéshozatali gyakorlat, ún. Table Top Exercise (TTX) – egyetemi csapatok vettek részt és a megoldandó feladatok között akadt olyan is, melyben a kiberbűnözők megtámadtak kritikus infrastruktúraelemeket, s váltságdíjat követeltek. A forgatókönyv szerint az első összeg 30 millió dollárnak megfelelő Bitcoin volt, amely a határidő lejárta után tíz percenként egymillió dollárral emelkedett. A második helyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) csapata végzett, a harmadik pedig egy „vegyes válogatott” lett, amelyben az NKE, az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Egyetem hallgatói működtek együtt. A Corvinus csapata annak ellenére is diadalmaskodni tudott, hogy a csapatnév a kiberbiztonsági szakemberek által erősen ellenzett, de mégis jelszóként gyakran alkalmazott pw1234 karaktersor volt.
A Nemzeti Kiberverseny ötlete 2016-ban született meg azzal a céllal, hogy a kiberbiztonság iránt érdeklődő fiatal tehetségek egy komplex vetélkedő keretében mérhessék össze képességeiket. A verseny megszervezésének három fő célja, hogy a hasonló nemzetközi kiberbiztonsági rendezvényekre a lehető legjobban felkészült magyar csapatok juthassanak el, egyúttal növekedjen a kiberbiztonsági szakma iránti érdeklődés, és elősegítsék a kiberbiztonsági tudatosság növelését. A Nemzeti Kiberversenyt először 2017 januárjában rendezték meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját