szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség (ESA) munkájának hála most már arról is van elképzelésünk, hogyan fest a Nap északi pólusa.

Nem csak a NASA Jupiternél dolgozó űrszondája tud látványos képeket készíteni, az Európai Űrügynökség (ESA) eszköze is van annyira jó ezen a téren, főleg, ha a Napról van szó. Az egység most egy olyan felvételt küldött, amelyen szokatlan perspektívából lehet megnézni a Naprendszer központi csillagát:

©

A felvétel bizonyos szempontból csalóka, a Proba-2 ugyanis nem a helyszínen járva fotózta a látottakat, hanem képalkotó technikájának köszönhetően készítette el a rengeteg begyűjtött adatból. Ami pedig látható rajta, az a Nap északi pólusa, illetve annak feltételezett formája. A képet hétfőn tette elérhetővé az ESA.

A Föld pólusai már régóta ismertek a tudomány előtt, a Napé azonban más. A szakemberek azért is vizsgálják őket, illetve az egész naptevékenységet, mert általa számos kérdésre, köztük a koronális lyukak keletkezésére is választ kaphatnak. Utóbbiak olyan területek a Nap légkörében, amelyek alacsonyabb hőmérsékletűek miatt sötétebbnek látszanak.

A jövőben pedig valószínűleg több mindenre is fény derül majd, az ESA ugyanis 2020-ban útnak egy napszondát, a Solar Orbitert.

Fiatal svájci kutatóknak korábban egy nagy meteoritból sikerült kiderítenie, hogyan sugárzott régen a Nap, a NASA űrszondája pedig minden eddigi űreszközhöz képest közelebb tudott kerülni az égitesthez

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!