szerző:
hvg.hu

A BBC egy újabb nyomozása tárta fel, hogy sokkal több olyan videó volt megtalálható a YouTube-on, amelyekben arra biztatták a diákokat, hogy írassák meg mással az esszéjüket. A Facebook is tele volt velük.

Idén májusban nagy visszhangot keltett a YouTube egyik ügye, amikor kiderült, a videómegosztón százával sorakoznak a diákokat iskolai csalásra biztató felvételek. Ezek között olyanok is voltak, amelyek egy erre a “feladatra” létrehozott cég, az EduBirdie szolgáltatásait reklámozták: azt hirdették, hogy a vállalkozástól (pénzért cserébe) bárki rendelhet egy “szuperokos” valakit, aki majd megírja helyettük az esszét vagy a szakdolgozatot.

Az ügyet a BBC Trending göngyölítette fel: akkor 250 csatornát és 1400 olyan videót azonosítottak, amelyek befogadták a szolgáltatás reklámját, ezzel elősegítve az iskolai csalások terjedését, és a cég gyarapodását. Az ügy azért is volt kellemetlen, mert a hirdetés idővel a témához egyáltalán nem kapcsolódó videókban is megjelent.

Most kiderült, hogy sokkal súlyosabb ügyről van szó: ugyanis nem csak az EduBirdie kínált ilyen szolgáltatást a hallgatóságnak, rajta kívül 13 hasonló céllal működő társulást sikerült beazonosítani. Némelyik az EduBirdie egy alternatív oldala volt, amit azért indítottak, hogy ha az egyiket lekapcsolnák, úgy a másik még fedve maradjon.

©

A BBC csak a YouTube esetében 850 olyan profilt talált, amelyek a cég szabályzatába ütköző módon üzemeltették csatornájukat. A felvételek mindegyike az iskolai csalások lehetőségét járta körül, de ugyanilyenekkel a Facebookon is találkoztak. Ezeket szintén töröltették.

Az első hullámban történt törlési akció során az érintettek nehezményezték a YouTube döntését, amit azzal magyaráztak, hogy valakinek egy évnyi munkája veszett oda. Egyébként főleg fiatalokat vontak be a csalást reklámozó szolgáltatások terjesztésébe, és nem mindig direkt módon: volt, aki az EduBirdie pólóját viselte a felvétel alatt, abban a bízva, hogy a nézők majd rákeresnek a szolgáltatásra nevére.

Az érintett felhasználók többsége nem kommentálta a BBC vonatkozó kérdését, de voltak, akik elismerték, hibáztak.

Bár most értelemszerűen kevesebb ilyen szolgáltatás működik, a portál szerint a probléma teljesen nem szűnt meg: a közösségi oldalak bármelyikén találni csalásra buzdító felhasználókat. Némelyik olyannyira komolyan veszi, hogy munkáját is feladta, hogy inkább ebből éljen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

Nyomoz a rendőrség a Gruevszki-ügyben

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék