szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából készült 11-11: Memories Retold főleg látványvilága miatt szokatlan, ugyanis festményszerű képeken mutatja be az emberiség egyik legsötétebb időszakát. Ráadásul nagyszerű története van.

A háborús játékok többségében kevés figyelem jut a személyes sorsoknak, hiszen főleg a fegyverropogásról és az ellenség lerohanásáról szólnak. Ebben a tekintetben igazi művészet, amit a 11-11: Memories Retold fejlesztői végeztek, a programban ugyanis két ember nehézségeinek lehetünk fül- és szemtanúi.

A sztori

A bő hatórányi játékidőt kínáló programban a két ellenoldal egy-egy fontos szereplője ismerhető meg. Harry, egy fiatal és tehetséges fotós, aki a szerelemért cserébe a frontra is hajlandó elutazni. Kurt a Zeppelin léghajókat gyártó német üzem egy technikusa és egy elkeseredett apa, aki gyermeke eltűnése után maga indul a fiatal katona felkutatására. Mindkét karakter irányítható, de ami talán fontosabb, hogy időben azonos síkon folyik a cselekmény, emiatt a két főhős útja idővel keresztezi is a másikét.

Bár sem a történetet, sem környezetünket nem tudjuk érdemben befolyásolni, döntéseink bizonyos szempontból hatással vannak a végkifejlethez vezető útra, az apró mozaikok pedig sokat tesznek hozzá a játék végi csattanóhoz. Egy ponton például levelet írhatunk Kurt otthon maradt kislányának, ám a rút igazság helyett hazudhatunk is neki, ha inkább megkímélnénk a fájdalmaktól.

A látvány

A 11-11: Memories Retold egyértelműen képi világa miatt tűnik ki a sorból: aprólékosan kidolgozott részletek helyett festményszerű látványvilág várja a játékost, így mindent, ami előttünk történik, elmosódottan látjuk. Elsőre zavarónak tűnhet ez az ábrázolás, de annyira azért nem, hogy az élmény rovására menjen.

©

A háttérzene eleve nem stúdiómunka gyümölcse, ugyanis a Londoni Filharmonikus Zenekar komponálást hallhatjuk, mindezt pedig ismert mozisztárok szinkronhangja igyekszik még emlékezetesebbé tenni: Harry a Gyűrűk Urából ismert hobbit, Elijah Wood hangján szólal meg, míg Kurtot a Homeland egyik címszereplője, Sebastian Koch szinkronizálta.

A játékélmény

Kalandjáték lévén többnyire apró feladatok teljesítése a dolgunk, értelmük azonban nem sok van – inkább csak kibillentenek a történet folyamából. Utóbbi valószínűleg tudatos fejlesztői munka eredménye: a készítők ezzel próbálnak jelezni, hogy programjuk mégiscsak egy videojáték, nem pedig egy interaktív mozifilm.

©

A küldetésekkel ellentétben a bejárható helyszíneket már kevésbé jellemzi ez a fajta unalmasság: az alapvető háborús közeg mellett a lövészárkok labirintusát és egy német hadifogolytábort is meglátogatunk majd; ezen kívül megízlelhetjuk a csatára készülődés előtti pillanatokat, továbbá egy hőlégballon fedélzetének izgalmait is.

Verdikt

Napjaink sablonszerű játékai mellett üdítő élmény a DigixArt munkája. A súlytalan funkciójú játékelemek miatt közel sem tökéletes, de ezek az apró hibák sem rontanak annyit az összképen, hogy ne érje meg időt fektetni bele.

A program Xbox One-ra és PC-re is elérhető, mi a PlayStation 4-es verzió alapján írtuk a kritikát. 10-ből 8 pontra értékeltük, ajánljuk.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében