szerző:
hvg.hu

Sokféle módon lehet összegezni egy évet, a Year of Colour ezek közül talán az egyik legkreatívabb módja ennek.

Az óesztendő utolsó és az új év első napjaiban az ember gyakran készít összegzést, amiből kiderül, milyen is volt valójában a mögötte álló 365 nap. Így van ez az olyan platformok esetében is, ahol az ember gyakorlatilag az életét éli, és minden (számára) fontos pillanatot megoszt az ismerőseivel. Az Instagramon 2017 végén az abban az évben a felhasználó által megosztott, és az ismerősök által legkedveltebb kilenc képeket lehetett egy kollázsba gyűjteni, most pedig egy újabb szempont alapján vonhatunk mérleget, ezúttal a 2018-as esztendőről.

A Years of Colour nevű fejlesztés lényege, hogy az Instagram-fiókunkkal összekötve egy algoritmus alapján megmondja, melyek voltak azok a színek, amelyek a leginkább meghatározták a 2018-ban kiposztolt képeinket. A rendszer minden színt megmutat, ami előfordult a fotókon, de minél gyakoribb volt egy ilyen kép, annál nagyobb helyet foglal a "felhőben".

A kalkuláláshoz első körben össze kell kapcsolni a fejlesztést az Instagram-fiókunkkal, majd meg kell adnunk egy e-mail címet, ahová szeretnénk, hogy a rendszer elküldje nekünk az összegzést (egész pontosan az összegzéshez vezető linket).

©

Ha ez megvan, kiválaszthatjuk azt is, hogy a teljes év összegzését szeretnénk látni, esetleg csak az utolsó hónapét, vagy saját magunk adnánk meg egy időintervallumot.

©

Ha ez megvan, a rendszer kalkulál egy kicsit (az ezzel töltött idő nyilván valóan attól függ, hány képet kell kielemeznie az algoritmusnak), majd egy látványos felhőben kapjuk meg a végeredményt.

©

A képernyő bal felső sarkában megjelenő csúcszkák segítségével beállíthatjuk azt is, hogy az összegzésben mennyire akarunk élénk/nem élnk színeket látni, ahogy azt is, hogy a gyakran előforduló színek legyenek-e a középpontban, vagy inkább a ritkábban használtak.

Az alkalmazást a londoni vállalkozó Stef Lewandowski készítette, akit felesége, Emily Quinton inspirált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták