szerző:
hvg.hu

Az ezer méter mélyen található tó vizéből azóta már mintákat is vettek a kutatók.

Három napon keresztül fúrták a jeget a Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access (SALSA) projekt kutatói, hogy elérjék azt az eddig felderítetlen tavat, ami csaknem egy kilométeres mélységben található a jégréteg alatt – írja a Newsweek. A lap szerint a fúrást még december 23-án kezdték meg, azóta már mintákat is vettek a vízből, amelyekből a kutatók azt szeretnék kideríteni, milyen életforma képes életben maradni ilyen extrém körülmények között, mélyen elzárva a jég alatt.

A projekt 2016-ban indult, a kutatók azóta azon dolgoztak, hogyan férhetnének hozzá legkönnyebben a rejtett tóhoz. A csapat a fúrás megkezdése előtt sokáig próbálkozott azzal, hogy kitágítsák a jég felszínén ütött lyukat, és a fúróberendezést bele tudják illeszteni. A fúró december 27-én érte el a tavat.

A jég alatt található tavak felfedezése csak nemrég kezdődött, a kutatócsoportok azért kezdték vizsgálni ezeket a képződményeket, hogy a szerzett ismereteket később bevethessék a Mars felszínének kutatása során. Ez azonban veszélyeket is rejt: az elzárt tavak fölötti jégréteg megnyitásával baktériumok juthatnak a vízbe, ami veszélybe sodorhatja az esetlegesen a tavakban élő ökoszisztémákat.

A SALSA projekt egyik kutatója azt mondta, a fúrónak emiatt hihetetlenül tisztának kellett lennie a munka során. A fúrás során ügyeltek arra is, hogy a lehető legkisebb lyukon át közelítsék meg a tavat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Sport

Útrakész a Déli-sarkra induló Rakonczay Gábor

Az extrém sportoló már útra készen várja Chilében, hogy elindulhasson az Antarktiszra, ahonnan gyalog, pontosabban síléceken folytatja útját. Első magyarként akarja elérni a Déli-sarkpontot, ahova egy darabig a Fókusz stábja is elkíséri.

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN