szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook hivatalosan nem mondta ki, de egyértelmű, hogy a Cambridge Analytica botránya miatt határoztak úgy, változtatnak bizonyos dolgokon.

Bő egy évvel ezelőtt robbant ki a Facebook eddigi legnagyobb adatgyűjtési botránya. Kiderült, a Cambrdige Analytica nevű amerikai elemzőcég illetéktelenül jutott hozzá felhasználói adatokhoz, nagyjából 87 millió emberéhez.

Az ügy előzménye, hogy a Cambridge-i Egyetemen pszichológiát tanító Aleksandr Kogan 2014-ben készítette el a thisisyourdigitallife nevű alkalmazást, ami alapveetően kutatási célokat szolgált volna. Akik letöltötték, azok folyamatos hozzáférést adtak az app mögött álló cégnek tartózkodási helyükhöz; ahhoz, hogy mikor milyen tartalmat kedveltek a Facebookon, illetve ismerőseik adataihoz is.

©

Az ügyben most egy újabb fejlemény történt: a Facebook bejelentette, letiltja a platformról a személyiségteszteket, így ilyen kvízzel a közeljövben már nem találkozhatunk a közösségi oldalon. Összességében persze nem a kvízekkel volt a baj eddig sem, hanem azzal, hogy a Facebook nem szabott kellően szigorú adatkezelési feltételeket, és hagyta, hogy éveken át információkat gyűjtsenek az etikátlan fejlesztők az ismerősök ismerőseiről is.

A lépés egy nagyobb terv része, amiben visszavágnák annak a lehetőségét, hogy illetéktelenül szerezzen valakiről adatokat egy alkalmazás. A Facebook jó néhány régebbi adatgyűjtő API-t lezárt, és azt is megakadályozza, hogy a felhasználóról további adatokat gyűjtsön egy alkalmazás, ha azt a felhasználó már legalább 90 napja nem használta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma

Rövidnadrágban twerkelő táncosok miatt került bajba az ausztrál hadsereg

Rövidnadrágban twerkelő táncosok miatt került bajba az ausztrál hadsereg