szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat évtizeden át hűséges, de kritikus szolgálatot teljesített a Jason Group az Amerikai Védelmi Minisztériumban, most azonban feloszlatják a testületet.

Kevesen tudják, de az Amerikai Védelmi Minisztériumnak van egy független, kutatókból álló testülete, amely tanácsokkal látja el Pentagont. A szervezetet 59 évvel ezelőtt alapították, de most nagyon úgy tűnik, véget ér a munkájuk. A szerződésük április 30-án jár le, és bár remélték, hogy újabb egy évre hosszabbítanak velük, ez végül nem történt meg.

A Jason Group nevű tudományos tanácsadó testületet 1960-ban hívták életre azért, hogy segítsen a Pentagonnak az Egyesült Államok katonai problémáit megoldani. Kezdetben fizikai jellegű gondokra keresték a választ, az elmúlt hat évtizedben azonban többek között a mesterséges intelligencia, az egészségügyi ellátás és az éghajlatváltozás területére is kiterjesztették a kutatásaikat.

A csoport szerződését a MITRE Corporation kezeli, de nem hosszabbították meg azt a Pentagonnal, így március 31-én lejár a szolgálatuk. Mivel más szervezeteknek, például az Energiaügyi Minsztériumnak is adnak tanácsot, a szerződés április 30-án jár le végleg.

©

Heather Babb, a Pentegon szóvivője a Gizmodónak úgy nyilatkozott, a minisztériumnak megváltoztak az igényei, és sokkal inkább egyféle tanulmányra van szükség ahelyett, hogy többféle vonalon is fusson kutatás. Mindez azt jelenti, hogy a Jason következő ülése valószínűleg az utolsó is lesz.

Ellen Williams, a Jason alelnöke szerint a feloszlatás körülményei alapján arra lehet következtenti, hogy többé már nem is áll össze a testület. Pedig az amerikai kormány korábban 1 éves szerződést helyzett kilátásba, hogy rendezze a minisztérium és a Jason a helyzetet, de ez nem történt meg.

A szervezetet egyébként közvetlenül a DARPA, a Pentagon védelmi fejlesztéseiért felelős kutatóintézmény finanszírozta. 2002-ben már közel áll a csoport ahhoz, hogy megszűnjenek. Ekkor találtak rá a MITRE Corporationre, ami aztán így újabb lendületet adott a kutatásoknak. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokszor fordult elő, hogy ellenezték a Pentagon egy-egy döntését, miközben sok más tanácsadó azt mondta, amit a katonai vezetés hallani akart.

Több kutató is úgy véli, a Jason Group "felszámolása" hibás lépés. Nickolas Roth, a Belfer Tudományos és Nemzetközi ügyek Központjának kutatója szerint a Jason elvesztése súlyos hiba lenne, és a szakértői élet terén jelentős visszaesést hozna.

A Pentagon szóvivője ugyanakkor kijelentette, a lépés mögött pusztán pénzügyi döntés áll, szakmai és tudományos "tanácsot" pedig a későbbiekben is várnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve