szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság kedden kiadott értékelése szerint a nemzeti tervek jelentős erőfeszítéseket tükröznek, de rámutat arra is, számos terület még javításra szorul az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az Európai Bizottság közzétette azon tagállami tervek tervezeteire vonatkozó értékelését, amelyek célja az EU energiauniója célkitűzéseinek megvalósítása, különös tekintettel az EU 2030-ra elfogadott energia- és éghajlat-politikai célértékeire.

Értékelésük szerint a nemzeti tervek jelentős erőfeszítéseket tükröznek, de rámutattak arra is, hogy számos terület még javításra szorul, főként a 2030-ra kitűzött célértékek teljesítését biztosító célzott és testreszabott politikák, valamint azok az intézkedések, amelyek hosszú távon a klímasemlegesség felé vezető úton maradást biztosítják.

©

Az Európai Bizottság keddi közleményében azt írta: a tervek alulmúlják az elvárásokat mind a megújuló energiaforrások részesedése, mind az energiahatékonysági hozzájárulások tekintetében, így az EU átfogó éghajlat- és energiapolitikai céljainak eléréséhez az ambíciószint együttes fokozására van szükség.

"Akárcsak az Unió, a tagállamok is integrált módon és tízéves távlatban ismertetik az éghajlattal és az energetikai átállással kapcsolatos szakpolitikáikat. A tagállamok viszonylag rövid idő alatt figyelemreméltó tervezeteket nyújtottak be, ugyanakkor egyik tervezet sem tökéletes" – mondta Maros Sefcovic energiaunióért felelős alelnök.

Sefcovic szerint a végleges tervek az év végére várhatóak, ajánlásaik pedig megmutatják, hol van szükség több erőfeszítésre.

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Elolvasták az Európai Bizottságban a magyar energia- és klímatervet, majd azt írták: kidolgozatlan az anyag, kiegészítésre szorul, ahol pedig konkrét tervek vannak benne, az nem elégséges.

"A tagállamok előzetes nemzeti terveit kiértékelve elmondhatom, hogy bizakodó vagyok az általuk megtett jelentős erőfeszítések kapcsán. A végleges tervekben azonban még több ambícióra van szükség ahhoz, hogy a helyes vágányra tereljük az EU-t az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a gazdaság modernizálása terén" – erről Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos beszélt.

A Bizottság az előzetes nemzeti tervek elemzése során azt vizsgálta, hogy azok milyen mértékben járulnak hozzá az EU energiauniójának célkitűzéseihez és a 2030-as célértékek teljesítéséhez. Az előzetes nemzeti energia- és klímatervek mind a megújuló energiaforrások részesedése, mind az energiahatékonysági hozzájárulások tekintetében alulmúlják az elvárásokat. Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, az eltérés elérheti a 1,6 százalékpontot is. Az energiahatékonyság esetében az eltérés 6,2 százalékpont (a primerenergia-fogyasztás tekintetében), illetve 6 százalékpont (a végső energiafogyasztás tekintetében) is lehet.

A jó hír az, hogy a tagállamoknak most 6 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy növeljék a nemzeti célkitűzések szintjét. A Bizottság javaslatai és részletes kiértékelései azt célozzák, hogy a tagállamok a terveiket 2019 végéig véglegesíthessék, és a következő években hatékonyan meg is valósíthassák.

Ha azt hiszi, hogy a klímaváltozás csak mese, nézze meg ezt a fotót - csak előtte üljön le

A cikkhez használt nyitókép nem képszerkesztővel manipulált fotó, tényleg ez a helyzet Grönlandon. Ott, ahol elvileg jégnek kellene lennie.

Az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésről szóló, tavaly december 24-én hatályba lépett új rendelet (mely a „Tiszta energia minden európainak” csomag részét képezi) értelmében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy 10 éves nemzeti energia- és éghajlat-politikai tervet a 2021-től 2030-ig terjedő időszakra – emlékeztettek a közleményben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Kicsinál minket a klímaváltozás, ez már egyre biztosabb – de még tehetünk ellene

A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár: ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a Dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése, de az is, hogy hőhullámok idején még aludni sem lehet rendesen. Mit lehet tenni? Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének javaslatai.

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Oroszországban kirándul Orbán Viktor

Oroszországban kirándul Orbán Viktor

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Nehogy már egy nyikhaj mondja meg a tutit! Vagy mégis?

Nehogy már egy nyikhaj mondja meg a tutit! Vagy mégis?

Ez az öt szám töri össze eheti álmait. Vagy mégsem?

Ez az öt szám töri össze eheti álmait. Vagy mégsem?

Varga Csaba felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára

Varga Csaba felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára