Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Sokak számára megnyugtató eredménnyel zárult a Facebook vizsgálata. A közösségi oldal üzemeltetői hivatalos közleményt adtak ki, melyből a tiltás oka mellett az is kiderült, hogy a hét során – tévesen – letiltott fiókok felhasználói újra használhatják a Facebookot.

Hétfőn tört ki a hazai felhasználók körében egy rejtélyes tiltási hullám, mely során ezrek hozzáférését zárte le a Facebook. A helyzet keddre sem oldódott meg, sőt olvasóink beszámolói szerint furcsa epizódokkal bővült. A hét folyamán sok Facebook-oldal rajongói tábora is morzsolódni kezdett, a Facebook pedig elkezdte vizsgálni az ügyet. A közösségi oldal ügyintézői még pénteken is olyan válaszokat adtak a felhasználóknak, hogy "biztonsági okoknál fogva sajnos nem adhatunk további tájékoztatást arról, miért tiltottuk le a fiókoadat. A döntés végleges."

Aztán szombat hajnalban kiderült, hogy mégsem végleges a döntés.

"A fiókok mostanra vissza lettek állítva" – írta heti többszöri érdeklődésünkre reagálva a Facebook szóvivője.

Arra is választ kaptunk, hogy mi történt, és kiderült, hogy némi alapja azért volt a tiltási hullámnak. A Facebook vizsgálata szerint a tiltási hullámban érintett fiókok a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg. Ám a közösségi oldal rendszerei kissé túlműködtek. A vállalat a nyomozás során rájött, hogy a felhasználók egy része nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta azt meg, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a társadalom (ismerősei) figyelmét annak károsságára. Miután ez egyértelműen kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat. Az érintett – meg nem nevezett – tartalmat viszont továbbra is törlik mindenhonnan, ahol feltűnik.

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden letiltott fiók zárolását feloldották. Előfordulhat ugyanis, hogy – ahogy minden héten – más ok miatt is blokkol hozzáféréseket a közösségi oldal. A mostani visszakapcsolás csak a tévesnek ítélt tiltásokra vonatkozik.

Ha legközelebb is elsők közt szeretne értesülni a Facebookkal kapcsolatos változásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Házon belül repkedne az Amazon új drónja, és mindent látna a kamerájával

Házon belül repkedne az Amazon új drónja, és mindent látna a kamerájával

Folytatódó kormányválság Libanonban

Folytatódó kormányválság Libanonban