szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ellentmondó hírek érkeznek arról, milyen hatással lehet az Apple-re a Huawei ellen hirdetett embargó másfél hónapja. A legutóbbi értesülés szerint még jól is kijöhet belőle.

Korábban még az Apple-t is a Huawei-tiltás egyik veszteseként emlegették (Kínában a felhasználók bojkottálnák az iPhone-okat), azonban egy új jelentés másról szól – írja az Apple Insider. Az Apple állítólag nemrég azt közölte az iPhone-ok gyártásában részt vevő partnereivel, hogy a Huawei-tilalom következtében kicsit növelné a termelést, 39 millióról 40 millió telefonra, a második negyedévet illetően. Ezzel az Apple a megnövekedett keresletre reagálna, ami a Huawei-embargó logikus következménye. Az előrejelzések szerint az iPhone-termelés 75 százaléka - körülbelül 30 millió egység a negyedév végéig - iPhone XR, iPhone XS és iPhone XS Max  lesz. A fennmaradó készülékek többsége az iPhone 7 és az iPhone 8 családok között oszlik meg.

Az egymilliós növekedés persze nem tűnik jelentősnek (egy ennyire népszerű telefonnál), de mégis csak növekedés, ami máris előrelépés a korábbiakhoz képest, amikor az Apple-nek vissza kellett fognia a megrendeléseket – jegyzi meg a BGR, hozzátéve, hogy igencsak nehéz jóslatokba bocsátkozni az iPhone-ok sorsáról. A szombaton leállított Huawei-embargó – ki tudja, hogy mekkora és esetleg meddig tartó – hatása és esetleges utózöngéje egy dolog, viszont a Trump által lebegtetett büntetővámok mindenképpen növelnék az iPhone-ok árát (vagy azért mert Kínában készülnek az alkatrészek, vagy mert a Foxconn máshova tenné át a termelést), és kérdés, lenyeli-e ezt az Apple vagy áthárítja a vásárlókra (ami nem nagyon teremtene kedvet iPhone-vásárláshoz).

Az Apple – érthetően – sürgette is a Trump-adminisztrációt, hogy vizsgálja felül a javasolt adót, hiszen ez előnyhöz juttatná az Egyesült Államokon kívüli vállalatokat. „A globális piacon versenyző kínai gyártók nincsenek fajsúlyosan jelen Amerikában, így az adók sem befolyásolják az általuk megszabott árakat, mint ahogy jó pár jelentős, nem amerikai gyártóét sem” – érvel az Apple.

A valós iPhone-eladásokról a jövőben sem lesz túl sok információnk, miután az Apple már nem hozza nyilvánosságra a negyedéves eladási adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne az Apple híreiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét