szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rejtélyes tárgy mibenlétére most egy elég prózai magyarázatot adtak.

Ugyan a besorolása bizonytalan, egyben mégis egyetértenek a legfrissebb tanulmány szerzői:

az Oumuamua névre keresztelt, szivar alakú, kaotikusan forgó csillagközi égitest nem lehet idegen lények űrszondája.

Különös alakja és mozgása miatt arra is gondoltak a csillagászok, hogy a Naprendszeren átszáguldó, idegen csillagrendszerből érkezett objektum talán idegen civilizáció nevében érkezett felderítőként. Egy nemzetközi kutatócsoport viszont most áttekintette az adatokat, és arra jutott, hogy "nincs olyan bizonyíték, amely idegen lényekre utalna".

A vöröses színű Oumuamuát 2017. október 14-től 2018. január 2-ig követték, amíg el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A becslések szerint 800 méter hosszú tárgy kaotikusan forogva száguldott végig a Naprendszeren.

"A legfontosabb, amit találtunk, hogy az Oumuamua tulajdonságai természetes eredetre vallanak, így indokolatlan lenne idegen technológiára következtetni. Ha hirtelen, megmagyarázhatatlan manővert tett volna, annak valóban utána kellett volna járnunk" – mondta Matthew Kninght, a Marylandi Egyetem csillagásza, a Nature Astronomyban közölt tanulmány társszerzője.

Knight szerint az objektumot nem könnyű valamilyen ismert kategóriába sorolni, üstökösnek vagy aszteroidának nevezni, ezért inkább az általános objektumnál maradtak. "Az aszteroidák sziklásak, nincs rajtuk jég, az üstökösök kő és jég keverékei, piszkos hógolyók, ahogy mondani szokták" – magyarázta.

Az Oumuamua egy távoli csillagrendszerből lökődött ki valahogyan, a csillagközi űrön át érkezett a Naprendszerbe. Porcsóvája nem volt, gázt sem bocsátott ki, tehát az üstökösek tulajdonságai nem jellemezték. A tanulmány szerint

az Oumuamua kézenfekvő magyarázata, hogy egy távoli csillagrendszerben kialakult bolygóépítő kő vagy egy planéta töredéke.

Összetétele ismeretlen maradt. Jelenleg a Szaturnusz mögött száguld kifelé a Naprendszerből.

Az Oumuamuát a Hawaii Egyetem Pan-STARRS1 űrtávcsöve fedezte fel. Hawaii nyelvű neve messziről érkező hírnököt jelent, és 2017-es felfedezése óta több elmélet is nyilvánosságot kapott vele kapcsolatban. A furcsa valamivel foglalkozó korábbi cikkeinket itt találják!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!