szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi tesztekkel elégedettek voltak a szakemberek, ezért úgy vélik, 2022-ben már célba is vehetik vele a Marsot.

A jövőbeni űrutazások – például egy Mars-misszió – kapcsán az egyik legnagyobb kérdés, hogy miként jutnak majd energiához az űrhajósok, hogy a berendezéseiket működtetni tudják. A NASA erre már kidolgozott egy megoldást: a Kilopower nevű hordozható atomreaktort, ami sokkal jobban szerepelt a teszteken, mint ahogy arra a tudósok korábban számítottak.

A legutóbbi teszt óta további vizsgálatoknak vetették alá a szerkezetet, ám a jelek szerint nem találtak problémát a tudósok. A Space.com beszámolója szerint ugyanis az amerikai energiaügyi minisztériumban úgy látják, 2022-ben már útnak is indulhat a reaktor. Ez jóval korábbi időpont, mint ahogy a NASA embert küldene a Marsra.

Patrick McClure, a Kilopower-projekt vezetője szintén optimista a jövőt illetően, szerinte három év bőven elég lesz arra, hogy felkészítsék az utazásra az eszközt.

A hordozható atomreaktor a számítások szerint nagyjából 15 évig képes elektromos áramot termelni. A szakemberek úgy vélik, a Kilopower 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani (előbbi egy kenyérpirító fogyasztásának felelhet meg).

Ha szeretne tudni a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről