szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs már sok hátra és elkészülnek a NASA vadonatúj űrruhái, melyeket először a Holdra való visszatéréskor használnak majd az asztronauták.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

A NASA egyik ambiciózus terve, hogy 2024-ig újból embereket juttat a Holdra, hogy aztán könnyebb legyen a Marsra utazniuk. Utóbbi igen sok dolgon múlik, és az sem mindegy, milyen ruhákban indulnak majd oda az űrhajósok. A jelek szerint ezt már félig-meddig már megoldotta a NASA.

Az űrügynökség egy nagyszabású sajtóesemény keretében két új űrruháról is lerántotta a leplet, melyeket először a közelgő Artemis Hold-misszió során használnak majd a szakemberek. A narancssárgás gúnyát az odautazáskor fogják viselni az űrhajósok, az égitest felszínén zajló munkához viszont egy kékes-pirosas ruhába bújnak. (Ennek terveit korábban már megmutatta a NASA, de a késznek tűnő verziót most láthatta először a közönség.)

©
©

A NASA szerint a nagyobbik szkafander nem csak dizájnban új: a viselője nagyobb biztonságban van benne, miközben a végtagjai valamelyest könnyebben/szabadabban mozoghatnak. Az előző ruhákban ez szinte lehetetlen volt. A ruhát úgy tervezték, hogy vészhelyzet esetén a korábbiaknál hosszabb ideig képes életben tartani a viselőjét.

©

A kékes ruhát a NASA a Hold-misszió után is felhasználja: a tájékoztatás szerint a majdani Mars-expedícióhoz is ezeket tervezik bevetni, de előtte valamennyire azért átdolgozzák. A ruhának egyébként nevet is adott az űrügynökség: xEMU-nak hívják (Exploration Extravehicular Mobility Unit).

A ruhákat úgy tervezték, hogy az mindkét nemnek megfelelőek legyenek. Mint ismert: az űrügynökség csak nőkből álló űrsétája korábban azért maradt el, mert az amúgy férfiakra szabott szkafander túl nagy volt az expedíció két női űrhajósának. A problémát azóta orvosolták, az új séta időpontját pedig október 21-re tűzték ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

100 éven belül megnyílhatnak az első abc-k a Marson

Száz éven belül elérhető az önellátás szintje az élelmiszerekből a Marson – állítják amerikai kutatók egy provokatív új tanulmányban, amelyben azt vizsgálták, milyen technológiai stratégiák és források szükségesek, hogy egy egymillió fős populáció a vörös bolygón minimálisan el tudja látni magát élelemmel.

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések