szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik biztonsági cég egy olyan ingyenes eszközt adott ki, amellyel visszanyerhetők a hírhedt Jigsaw zsarolóvírus által titkosított fájlok. Jó előre bekészíteni.

A Jigsaw nevű ransomware (zsarolóvírus) 2016 óta szedi az áldozatait. Hírhedt malware-ről van szó, amely ténykedésének alapötletét a 2004-es Fűrész (Saw) című horrorfilmtől vette kölcsön: megpróbál játszani az áldozataival. Először „csak” titkosítja a fájlokat, AES-128-cal, és különféle kiterjesztéseket tesz mellé (pl. .fun, .game) Megjelenik egy hamis hibaüzenet is, amely megtévesztheti az áldozatot azzal, hogy azt gondolja, a ransomware nem indult el.

©

Ezután a kártevő újabb „szabályokat” állít fel. Ha a felhasználó nem fizet az első órában (100 dollárt bitcoinban), akkor töröl egy fájlt, ha a második óra elteltével sem fizet, akkor újabbat, és minden további órával exponenciálisan nő a törölt fájlok száma. Az első nap csak néhány fájl veszik el, a másodikon néhány száz, a harmadikon néhány ezer és így tovább. Ha a felhasználó netán újraindítja a gépet, akkor egyszerre 900 fájlt töröl a vírus. Éppen ezért érdemes kéznél (a gépen) tartani az ellenszert.

©

A malware-hez még 2016-ban megjelent egy dekódoló eszköz, azonban mivel a kártevő nyílt forráskódú, a rosszszándékú fejlesztők számos változatát készítették el, s ezekkel az eredeti dekódoló már nem boldogult.

Most viszont megszületett a megnyugtató megoldás: az Emisoft nevű biztonsági cég kiadott egy olyan ingyenes dekódoló eszközt, amely a kártevő 85 különböző változatával szemben hatékony, és a cég azt ígéri, hogy az újabb változatok megjelenésekor frissíti a programot.

Ha máskor is tudni szeretne ilyen hasznos programokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán