szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hatóságok tudni vélik az orosz Evil Corp nevű hackercsoport két tagjának nevét. Az Evil Corp legalább 40 ország cégeinél hajtott végre kibertámadásokat.

Megnevezte az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice) annak a hackercsoportnak a két tagját, melyről úgy vélik: összesen 100 millió dollárt lovasított meg legalább 40 ország cégeitől a Bugat nevű malware segítségével.

Az Evil Corp hackercsoport állítólagos két tagját Makszim Jakubecnek és Igor Turasevnek hívják – írja a BBC. A vádak szerint Jakubec a moszkvai hackercsoport vezetője, míg Turasev a társaság adminisztrátoraként dolgozik.

Az amerikai hatóságok azt is tudni vélik, hogy Jakubec korábban az orosz hírszerzés kulcsfigurája volt.

Az Evil Corp változatos malwarekkel támad, egy ideje azonban a Dridexnek is nevezett Bugat szoftvert használja. A hackerek adathalászattal szereznek hozzáférést a számítógépekhez, illetve hálózatokhoz, majd a megszerzett adatokkal utalást indítanak – saját maguknak.

A brit nyomozóhivatal, az NCA azt találta, hogy Jakubec a lopott pénz egy részét saját esküvőjére fordította, emellett egy Lamborghinije is van, amelynek rendszámtábláján az szerepel, hogy "tolvaj".

Az amerikai hatóságok 5 milliós dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki információval tud szolgálni a keresett hackerek hollétéről. Az összeg rekord, ennyit ugyanis soha nem fordítottak kiberbűnözők elfogására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!