szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több évtized óta most először találtak a tudósok a fekete özvegyekhez tartozó új pókfajt.

Különleges pókot fedeztek fel a tudósok Dél-Afrikában. A potrohon egy vöröses-narancssárgás, a felkiáltójelhez hasonló alakot találni, amit két oldalról fehér színnel keretezett alakzatok fognak közre. Ez már önmagában különleges, a pók ugyanis emiatt úgy néz ki, mintha egy emberi arc lenyomatát hordozná magán, ám van egy tulajdonsága, ami miatt még ennél is feltűnőbbé teszi: lila színű tojásokat rak.

Barbara Wright, a Dél-afrikai Köztársaság KwaZulu-Natal tartományában található Wild Tomorrow alapítvány entomológusa – vagyis a hatlábú ízeltlábúak szakértője – kollégáival együtt először 2014-ben találkozott az állattal, miután valaki jelezte nekik, hogy egy furcsa pókot lát az egyik fa törzsében. A Gizmodo beszámolója szerint két éven át figyelték meg a nőstényt a hálójában, ekkor vették észre azt is, hogy milyen tojásokat rak. Végül az állat idős korára elpusztult, ám amikor Ian Englebrecht, az afrikai pókok szakértőjének megmutatták a pókról készült képeket, azonnal megállapította, hogy egy új fajról van szó.

©

Később az első felfedezési helyétől nem messze több másik pókot is találtak. A tudósok összehasonlították a többi ismert pókfajjal, majd DNS-vizsgálatot is végeztek, mely során kiderült: valóban egy eddig teljesen ismeretlen pókfajról van szó, amely szeret magányosan, az emberektől minél távolabb fészkelni.

A tudósok Phindának nevezték el az állatot, amely valószínűleg ugyanolyan erős méreggel rendelkezik, mint a többi fekete özvegy, ezt azonban egyelőre még nem sikerült megállapítani. Wright szerint egyelőre az sem világos, hogy miért lila színűek a tojások.

Ingi Agnarsson, Vermont Egyetem evolúcióbiológusa szerint a mostani felfedezés is azt bizonyítva, hogy továbbra sem ismerjük teljesen a Földet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador