szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felkar nélkül született a kis Jacob, és mindenhol azt mondták a szüleinek, így nem lehet jól működő karprotézise.

Igazi karácsonyi történetről számolt be a BBC. Egy ötéves brit kisfiúnak közösségi adakozásból sikerült karprotézist csináltatni. A brit Jacob Scrimshaw eleve koraszülöttként jött világra, nyolc héttel az ideje előtt - ráadásul szinte teljesen hiányzott a bal karja.

Ez a születési rendellenesség pedig eggyel több problémát jelentett, mint amennyire elsőre gondolna. Több protézisgyártó úgy gondolja, hogy nem lehet igazán hasznos protézist gyártani azoknak, akiknek könyék fölött hiányzik a karja, ezért sorra visszautasították Jacob szüleit.

A walesi Ben Ryan úgy gondolta, megpróbálja megoldani a problémát, és tervezett Jacobnak egy kart. Ryan azt követően fejlesztett ki egy hidraulikus modellt, miután az alig tízhónapos fián, Solon sürgősségi amputációt kellett végrehajtani. Az eset annyira megrázta a férfit, hogy felmondott az egyetemi pszichológia tanári állásából, és két és fél éve megalapította saját Ambionics nevű cégét. A cég idén egyesült a lengyel Glaze protézisgyártóval, az egyik első kliensük pedig Jacob volt.

Ryan protézisszakértőkkel és Jacob családjával közösen dolgozta ki a tökéletes hidraulikus szerkezetet a fiúnak. A család olyan könyököt szeretett volna, amely különböző pozíciókba mozgatható, továbbá, hogy a mechanikus kézzel markolni is lehessen. Emellett a kezet moduláris típusúnak kérték, amelynek lényege, hogy ki lehet cserélni különböző eszközökre – amely éppen a leginkább megkönnyíti Jacob dolgát. Jacob karprotézisét nem 3D-s nyomtatóval készítették, hanem lézerrel “kovácsolták” porított nejlonból. A végleges kar könyökének állásait egy csúszózár segítségével lehet állítani, a kéz pedig akkor zárul össze, ha Jacob összenyom egy vízzel teli gumitartályt, amely a felkarjára van erősítve.

A tervezés során ráadásul arra is figyeltek, hogy Jacobnak is tetsszen, így a kar nagy, zöld és szuperhősös dizájnú. Bónuszként pedig segít Jacob tartását kiegyensúlyozni.

A kisfiú csütörtökön kapta meg a karprotézist, amely nagy siker aratott, Jacob pedig alaposan meg is ölelgette vadonat új karjával az öccsét, majd a kezét is megfogta.

A karprotézis ára – hiába a tervezői jóindulat – így is nagyon borsos volt, összesen 16 ezer fontba (kb. 6, millió forintba) került. Az összeget közösségi adakozásból sikerült összegyűjteni. Egy névtelen adakozó 5000 fontot utalt, azzal indokolva a nagylelkű adományt, hogy halálos beteg, és már úgysem tudja teljesíteni a bakancslistáját.

A család a BBC-nek beszámolt róla, hogy nagyon furcsa érzés volt idegenektől pénzt kérniük, de nagyon szerettek volna valahogyan segíteni Jacobnak, és eddig nem voltak szerencsések, mert a hiányzó felkar miatt senki sem tudott valódi megoldást találni a problémára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene