szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint az amerikai űrhivatal (NASA) az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen indítja útnak az aszteroida eltérítésére szánt projektet, valamikor 2020 decembere és 2021 májusa között.

Bár az emberiség történetében a Földet eddig elkerülték a komoly pusztításra képes aszteroidák, a tudósok szeretnének biztosak lenni abban, hogy ez a továbbiakban sem lesz másként. A NASA ezrét elkészítette a DART-rendszert, aminek lényege, hogy egy, a Földet veszélyeztető aszteroidába egy hűtőszekrény méretű űrhajót vezetnének. Ez el ugyan nem pusztíthatja az objektumot, de a számítások szerint képes lehet éppen a megfelelő mértékben elmozdítani a pályájáról.

A projektre már több mint két éve elszánta magát a NASA, akkor azonban még arról lehetett hallani, hogy 2024-ben próbálják ki a DART-rendszert. A Business Insider szerint azonban erre hamarabb kerülhet sor, már 2022 októberben megtörténhet a próba.

A NASA a Didymos nevű kettős aszteroida kisebbik, nagyjából 150 méteres változatát térítené el a pályájáról. A projektben az Európai Űrügynökség is részt vesz, amely a golyóként szolgáló űrhajó hajtóművét fejlesztette le. Az eszköz útját az ESA Hera nevű űrhajója is elkíséri, amely az aszteroidáról gyűjt majd adatokat. Az ütközésnél ugyanakkor nem lesz ott.

A Herát két miniatűr műhold is elkíséri majd, ezek mérik például a gravitácós teret és az aszteroida szerkezetét. Ezek az aszteroidák körül keringenek majd, sőt, le is szállnak arra. Az ütközésre épített űrhajó lehet az első, ami teljesen magától célozná meg az aszteroidát és a becsapódás pontját, amit mintegy 6 km/másodperces sebességgel hajtana végre.

A misszió a tervek szerint valamikor 2020 decembere és 2021 májusa között veszi kezdetét.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!