szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A donormájat egy héten át életben tartó gépet fejlesztettek zürichi kutatók. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a sérült szervet is megmentsék, és regenerálva transzplantálják az orvosok.

Egy szivattyú helyettesíti a szívet, egy oxigéngenerátor a tüdőt, dialízisegység a veséket. Hormon- és tápanyag-infúziók helyettesítik azt, amit normál esetben a belek és a hasnyálmirigy biztosít. A rekeszizom légzés közbeni emelkedését és süllyedését ritmikus mozgások imitálják. A "mesterséges testet" a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH), a Zürichi Egyetemi Kórház és a Zürichi Egyetem szakértői fejlesztették ki.

Amikor a Liver4Life elnevezésű projekt 2015-ben kezdetét vette, egy donormájat legfeljebb 24 órán át lehetett életben tartani egy olyan perfúziós eszközzel, amely vérrel, oxigénnel és hővel látta el a szervet. Most a Pierre-Alain Clavien, az zürichi egyetemi kórház tudósa és Philipp Rudolf von Rohr, az ETH munkatársa vezette kutatócsoport a kifejlesztett eszközzel hét napon át tud életben tartani egy májat. A szakértők eredményeikről a Nature Biotechnology című szaklapban számoltak be. Ez a megnövekedett túlélési idő lehetőséget teremt arra, hogy a májat még a transzplantáció előtt kezeljék, például regenerálják. Ezáltal a hiányos májat is meg lehet menteni és beültetni.

A szakértők a gépezetet disznómájak segítségével fejlesztették ki. A műszert tíz olyan emberi donormájjal tesztelték, melyek nem feleltek meg egy szervátültetés minőségi kritériumainak, ezért elutasították őket az európai transzplantációs központok. Ezek közül hat a géppel történt kezelése után ismét kiemelkedő működőképességet mutatott.

A tudósok szerint akár már idén beültethető lehet egy, az új eljárással kezelt máj. "Készen állunk" – mondták a kutatók, akik meg vannak győződve arról, hogy a nemzetközi érdeklődés is meglehetősen nagy lesz a gép iránt. Már csak azért is, mert a szerkezet új utat nyithat a májrákban szenvedő betegek kezelésében is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója