szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Windowsba épített Defender antivírus sok hasznos funkcióval rendelkezik, de ezek használatához magasabb hozzáértési szint szükséges. Az alábbi szoftverrel jóval egyszerűbben elvégezhetők olyan beállítások is, melyek egyébként rejtve vannak.

Hogy ki melyik vírusirtóra esküszik, egyénenként eltérő, de az is igaz, hogy sokan a Windowsba épített, a szakértők szerint több mint elégséges Defendert használják erre a feladatra. Csakhogy a szoftverben számos olyan beállítás található, melyek elérése a tapasztalatlanok számára már kihívást jelenthet. Nekik lehet elsősorban jó hír a Bleeping Computer felfedezése: a ConfigureDefenderrel a vírusirtó minden rejtett beállítása előcsalogatható, és a legjobb,

ehhez telepíteni sem kell semmit.

A GitHub oldalán elérhető pakkot .zip fájlként tölthetjük le a számítógépre, majd annak kicsomagolása után a .exe-vel indíthatjuk. Ahogy ezt megtettük, máris elénk tárul az alkalmazás kezelőfelülete. Itt azonnal láthatjuk, milyen védelmi szintet határoztunk meg számítógépünknek. (A Default az alap, a High a magasabb, biztonságosabb beállítást, a Max pedig a legnagyobb fokú védelmet jelenti.)

©

Lejjebb görgetve azt is láthatjuk, melyek azok a funkciók, amikkel a Defender beavatkozás nélkül is rendelkezik, és mik azok, amiket ezek közül már aktiváltunk. Még lejjebb haladva még több beállítást találunk, ezek azonban már nagy valószínűséggel kikapcsolt állapotban lesznek. Ezek ugyanis a rejtett, de ugyanúgy hasznos programbeállítások, melyekhez máskülönben parancssori ügyeskedésre lenne szükség. Az egyik ilyen az e-mailben továbbított, gyanús tartalmak blokkolása, ha a felhasználó valamilyen kliens program segítségével levelezik.

©

Bár a beállításokat pontonként is testre lehet szabni, mindenekelőtt azt érdemes meghatároznunk, milyen szintű védelemmel kívánjuk ellátni rendszerünket. A már említett Default ugyanis csak az alapvető védvonalat jelenti, míg az eggyel magasabb, a High, nagyobb fokú biztonságot tesz lehetővé. A MAX ezzel szemben minden beállítást aktivál, ez azonban akár több fals pozitív eredményhez is vezethet. Azaz: olyan fájlokat, tartalmakat is vírusosnak vehet a szoftver, amik valójában nem azok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat