szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyságban lefolytatott vizsgálatok szerint a koronavírus-fertőzésből kigyógyult férfiak vérplazmája hatásosabb lehet a kezelések során.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata olyan, a koronavírust átvészelt férfiakat keres, akik adnának vérplazmát a betegek kezeléséhez. Mindezt egy olyan kutatás előzte meg, ami kiderítette, hogy a férfiak vérplazmája gazdagabb antitestekben, mint a nőké, így ha kigyógyulnak a betegségből, a vérük jobban segíti a még beteg emberek gyógyítását.

A vizsgálatok tárgya közel 600 vérplazma-adomány volt, és kiderült, hogy több férfidonor plazmájában magasabb az antitest-szint, mint a női donorokéban (43%, illetve 29%). Az okok közé sorolják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust, mint a nők, ezért több antitestet termelnek, amelyek erősebbek a vírus elleni küzdelemben.

„Kezdetben az immunrendszer megpróbálja fehérvérsejtekkel legyőzni a vírust. Ha betegebbé válik valaki, akkor az immunrendszerének több olyan antitestet kell előállítania, amelyek semlegesítik vagy elpusztítják a kórokozót. Tanulmányaink azt mutatják, hogy a Covid-19-es férfiak valószínűleg súlyosabban megbetegszenek, mint a nők. Ez viszont jobb plazmadonorokká teszi őket, miután felépültek” – idézi a The Guardian David David Roberts professzort, a NHS Vér- és Transzplantációs részlegének igazgatóját.

Vérplazma-kezeléssel egyébként Magyarországon is próbálkoznak, azonban az is kiderült, hogy ennek az eljárásnak elég sok a korlátja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt

Az átlag magyar fiatal 27 évesen hagyja el a mamahotelt

Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni