szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy 400 ezer kilométeres magasságból engedi le a Hajabusza-2 űrszonda azt a kapszulát, amely a Ryugu nevű aszteroidából vett mintákat tartalmazza.

A Hajabusza-2 japán űrszonda december 6-án megközelíti a Földet, hogy egy kapszulában leküldje a Ryuguról gyűjtött mintákat. Ezek segíthetnek megérteni az élet eredetét – közölte kedden a japán kormány.

A Hajabusza-2 kapszulája várhatóan Ausztrália déli részén fog földet érni – mondta el Hagiuda Koicsi japán tudományos miniszter.

[77 krátert találtak a 900 méteres Ryugu aszteroida felszínén]

A japán űrkutatási hatóság (JAXA) korábban közölte: annak érdekében, hogy elkerüljék a Föld gravitációs erejének vonzását és a szonda pályájának megszakadását, a kapszulát mintegy 400 ezer kilométeres magasságból engedik le, ez megfelel a Föld és a Hold közötti távolságnak.

©

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült - a világon elsőként - felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek korábban azt feltételezték, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett. Ugyanakkor az eddigi vizsgálatok alapján arra lehet következtetni, hogy az aszteroida mindösszesen 9 millió éves lehet. A kutatók reményei szerint olyan szerves anyagokat tartalmazhatnak a begyűjtött minták, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

A Hajabusza-2 novemberben indult el a Ryuguról. Miután leengedte a Földre a kapszulát, útját egy újabb misszió irányába folytatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az USA legfontosabb alelnöke, majd első elnöknője lehet Kamala Harris

Az USA legfontosabb alelnöke, majd első elnöknője lehet Kamala Harris

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama