szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szerint a koronavírusban különféle mutációk keletkeznek, amelyek kedveznek a kórokozó terjedésének.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Láthatóan kedveznek a vírus terjedésének azok a mutációk, amelyek tavasz óta a koronavírusban keletkeztek – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa csütörtökön az M1-en. Kis Zoltán szerint a vírus könnyebben tud sokszorozódni az emberi szervezetben, a stabilitását, érzékenységét a hőmérsékletre pedig befolyásolja, hogy mennyire marad ép a burka.

Emellett az emberek fogékonyak is a vírusra, mert még új a szervezetüknek.

Kínai tudósok korábban 19, a koronavírus eddig ismeretlen mutációját azonosították.

Nidhan Biszvasz és Partha Madzsúmder, az indiai nemzeti biomedikai genomika intézetének szakértői pedig április végén közölték, hogy a koronavírus tavaly decemberben jelent meg Kínában, és 10 különböző mutációja alakult ki. Egyikük (az A2a) kis híján kiszorította a többit, és dominánssá vált a világ különböző részein.

Egy új, csak néhány órája megjelent kutatás eredménye szerint a koronavírus őse 40-70 éve ott lehet már a denevérekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Androidon netflixezik? Hamarosan kap egy régen várt funkciót

Androidon netflixezik? Hamarosan kap egy régen várt funkciót