szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajtóhírek szerint a Twitter is érdeklődik a kínai tulajdonú TikTok iránt. A mikroblog-szolgáltató az ügylettel váratlanul komoly előnyhöz juthatna az örök riválissal, a Facebookkal szemben.

Még az is lehetséges, hogy a Twitter része lesz a TikTok amerikai érdekeltsége, miután sajtóhírek szerint a mikroblog is jelezte, hogy érdeklődik a szolgáltatás iránt – értesült több forrásból a The Wall Street Journal. Eddig csak a Microsoft folytatott olyan tárgyalásokat, amelyek végső célja a kínai hátterű app felvásárlása.

A TikTok amerikai ágának eladása azután került napirendre, hogy Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetett: nemzetbiztonsági okokból betiltja a szolgáltatást, mert nincs rendjén, hogy az amerikai tiktokozók adatait is a kínai fél kezeli. Trump ekkor közölte: ha az anyacég nem válik meg az amerikai érdekeltségétől, úgy a TikTok megszűnik létezni a kontinensen.

A Twitternek “mindössze” 7,8 milliárd dollárnyi mozdítható készpénzállománya van, miközben a TikTok amerikai felületét 10 milliárd dollár értékűre becsülik. A mikroblognak tehát vagy befektetői segítségre lesz szüksége vagy kölcsönt kell szereznie az ügylet sikeres lebonyolításához.

Jack Dorsey cége egyébként legalább két okból pályázhat a Trump-kormányzat szemében veszélyes szolgáltatásra: a Twitternek nem igazán van mivel szembeszállnia az örök rivális Facebookkal, ám egy tiktokos érdekeltség minden bizonnyal nagyot lendítene a vállalat szekerén. (A Facebook nem érdeklődik a TikTok iránt, már csak azért sem, mert inkább sajátot fejleszt-másol.)

Az esetleges eladást szeptember 20-áig kell lebonyolítania a TikToknak, ugyanis ekkor lép hatályba a Trump-kormányzat rendelkezése, amellyel gyakorlatilag kivéreztetnék a kínai appot. Az egyetlen menekülési lehetőség, legalábbis a jelenlegi helyzet alapján, ha a cég megválik amerikai tulajdonától, és ezzel teljesíti Trump akaratát.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra