szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Otthonról dolgozni jó, kivéve, ha a munkáltató folyamatosan azt fürkészi, vajon tényleg a munkával foglalkozik-e az alkalmazott. A túlzottan kíváncsi szemek elől viszont már el is lehet bújni.

A koronavírus-járvány olyasmire kényszerítette a cégeket, amit korábban nem, vagy csak néhány helyen és különleges esetben lehetett csak elképzelni: megengedték, hogy a dolgozók otthonról végezhessék a munkájukat. Bár a megoldást a kényszer szülte, egyértelműen látszik, hogy ez az újfajta alkalmazási forma bejött, és az sem lenne feltétlenül baj, ha a pandémia után is velünk maradna.

A felmérések szerint az új-zélandiak többsége már nem is akar visszamenni az irodába dolgozni, Mark Zuckerberg pedig közölte: öt-tíz éven belül a Facebook-alkalmazottak fele távmunkában, otthonról fog dolgozni. Erre jön még rá például a Google, ahol azt tervezik, a korábbinál jóval rugalmasabban kezelik majd a munkavégzést.

A home office-nak azonban van hátulütője is. A munkáltató ugyanis nem mindenhol bízik meg a munkavállalóban, ezért valamilyen módon folyamatosan ellenőrizni akarja, dolgozik-e a dolgozó. Ennek csupán kellemetlen módja, ha folyamatosan jelentéseket kell küldeni a főnöknek, ám van, ahol ennél jóval messzebb merészkednek, és szó szerint megfigyelik a munkavállalót.

©

Ennek egyik módja, hogy az alkalmazott céges számítógépére valamilyen kémprogramot telepítenek, ami folyamatosan monitorozza, mennyit használja azt eszközt az illető. Ha túl keveset, az azt jelentheti, hogy nem dolgozik. A jelek szerint azonban ezt már a dolgozók sem feltétlenül tűrik.

A Wired beszámolója szerint egy floridai programozó például céges laptopot kapott, amire előzetesen egy "figyelő" szoftvert telepítettek. A neve elhallgatását kérő fejlesztő szerint ezzel ugyan meg lehet mondani, ha valaki esetleg egy órán át nem nyúlt a gépéhez, ám a fejlesztőket nem feltétlenül órabérben fizetik, így ennek a megoldásnak túl sok értelme nincs.

Ettől függetlenül a dolog még lehet zavaró. Ezért a fejlesztők úgy kerülik meg a dolgot, hogy virtuális gépet töltenek le a számítógépükre. Ennek köszönhetően a kémprogramot és a munkájukat el tudják különíteni az eszköz többi részéről. A Wired szerint ha a PC-ben van elég erő, akkor akár még játszani is lehet a számítógépen úgy, hogy abból semmit sem fog észlelni a munkáltató.

©

Emellett készültek már olyan programok is, amelyek segítenek, hogy a főnök ne fürkéssze folyamatosan a dolgozókat. A Presence Scheduler nevű program például folyamatosan aktívnak mutatja a dolgozót a vállalaton belüli kommunikációra használt Slacken, így a felettesben valószínűleg fel sem merül, hogy az illető épp nem dolgozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok