szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Johnson & Johnson által fejlesztett vakcinát sokkal könnyebb tárolni, mint a többi cég által fejlesztett szérumot, ráadásul elég csak egyszer beadni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Komoly verseny zajlik jelenleg a világban azért, hogy mielőbb elkészüljön a koronavírus elleni első védőoltás. Számos ígéretes potenciális oltóanyag van már a laborokban, melyek mellett most már a Johnson & Johnson által fejlesztett szérummal is számolni kell, amely az egyik első egydózisos vakcina lehet. (A fejlesztés alatt álló védőoltások többségéből két dózis szükséges ahhoz, hogy a védettség kialakuljon.)

A The Washington Post beszámolója szerint az amerikai cég által fejlesztett oltóanyag tesztelése az utolsó fázisba lépett, ami azt jelenti, hogy egy nemzetközi tesztelés során akár 60 ezer embert is bevonhatnak a készítmény kipróbálásába. A csoport fele a szérumot, a másik fele pedig placebót kap majd. A lap szerint ez a negyedik olyan amerikai vakcina, amely elég biztonságosnak minősült ahhoz, hogy beléphessen a tesztelés utolsó, klinikai szakaszába.

Paul Stoffels, a cég tudományos vezetője szerint az év végére már meg is lehetnek az eredmények, amelyek a készítmény hatékonysági fokát mutatják, és ha minden rendben lesz, akkor kezdődhet a gyártás. A tervek szerint 2021-ben egymilliárd adagot gyártanának le, vagyis potenciálisan 1 milliárd embert lehetne beoltani – és védetté tenni – vele.

©

A The Washington Post emlékeztet, hogy a Johnson & Johnsonkonkurensei előnyben vannak, azok oltóanyagainak klinikai tesztelése ugyanis már a nyár folyamán megkezdődött. Ám a cég által kínált megoldásnak több előnye is van, melyek közül az egyik az egydózisos mivoltából adódik: az megkönnyíti a logisztikát.

[Kiszámolták, hány repülő kellene hozzá, hogy a világ minden részére eljusson egy koronavírus-vakcina]

A potenciális vakcina további előnye, hogy hónapokon át eltárolható a hűtőben anélkül, hogy bármi baja lenne. A többi készítményt vagy le kell fagyasztani, vagy ultraalacsony hőmérsékleten kell tartani, hogy elálljon.

Az Egyesült Államok mintegy 1,5 milliárd dollárral támogatta, hogy a Johnson & Johnson elkészítse a szérumot, melyre előzetesen már 100 millió adagra adott le rendelést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet