szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudósok több száz páciens CT-felvételeit használva olyan algoritmust alkottak, amely az orvosokhoz hasonló pontossággal ismeri fel a koronavírusos tüdőt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Virtuális orvosként képes diagnosztizálni a mesterséges intelligencia (MI) az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséget a tüdőben. A kutatók ehhez egy olyan algoritmust hoztak létre, amely mintegy 90 százalékos pontossággal azonosítja a tüdőgyulladást a Covid-19-betegség esetében CT-vizsgálatok felvételein. A fejlesztés a pozitív esetek 84 százalékát, a negatív esetek pedig 93 százalékát képes felismerni.

[Semmelweis Egyetem: Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

A CT-felvételek mélyebb betekintést adnak a Covid-19-diagnózisba és a betegség előrehaladásába, mint az RT-PCR-tesztek. Utóbbiak esetében magas a hamis negatív esetek aránya. A CT-felvételek készítését azonban nem mindig ajánlják a Covid-19 diagnosztikai eszközeként, mivel a betegség gyakran hasonlít az influenza okozta tüdőgyulladáshoz a felvételeken. A Közép-Floridai Egyetem kutatói részvételével készített algoritmus azonban képes felülkerekedni ezen a problémán, pontosan azonosítva a Covid-19 eseteket, jól megkülönböztetve őket az influenzától.

"Bemutattuk, hogy a mélytanulás-technikára épülő MI hiteles és objektív eszközként szolgálhat az egészségügyi rendszerek és a betegek segítésében" – mondta Ulas Bagci, az egyetem számítástechnikai karának adjunktusa, az orvosokat segítő MI-algoritmusok fejlesztésének szakértője.

A kutatók 1280 kínai, japán és olasz beteg CT-felvételeivel készítették fel az algoritmust, hogy felismerje a kórt a tüdőben. A teszteléshez 1337 tüdőbeteg, köztük Covid-19 okozta, illetve nem koronavírus okozta tüdőgyulladásos, valamint tüdőrákos beteg CT-felvételeit használták. Amikor egybevetették a számítógép diagnózisát az orvosok által megerősített diagnózissal, azt találták, hogy az algoritmus páratlan hozzáértéssel, pontosan diagnosztizálta a Covid-19 tüdőgyulladást. A szoftver emellett megkülönböztette azt más betegségektől, különösen ha a Covid-19-betegség korai stádiumban volt.

A szoftverrel kapcsolatos tanulmányt a Nature Communications tudományos folyóiratban tették közzé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia