szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1969. október 29-én küldték el az első jelet az internet elődjének számító ARPANET-en, de a művelet csak félig minősült sikeresnek. A folyamat egy dolog miatt viszont mégis hangsúlyos: ettől a pillanattól számítjuk az internetes kapcsolat létezését, mely éppen ma 51 esztendős. Az újabb mérföldkő apropóján érdekes statisztikákat mutatunk.

Ma lett 51 éves az internet. A világháló ősének számító ARPANET-en (az amerikai tudományos intézetek közt kialakított számítógép-hálózaton) ugyanis pontosan ennyivel régebben, 1969. október 29-én küldtek el egy számítógépről egy pár betűből álló üzenetet. A feladó a Kaliforniai Egyetem volt, a címzett az 500 kilométerre lévő stanfordi csapat. A szöveg pedig a LOGIN, ám ebből csak a “LO” ment át, a rendszer ezután összeomlott. Ami azonban utána kezdődött, már sokkal fontosabb:

ezt a pillanatot tekintik az internet megszületésének.

A hálózat olyan gyorsan bővült, hogy 1977-re már 100 csomópont között zajlott aktív kapcsolat, 1989-ben már százezren, a kilencvenes évekre pedig egymillióan használták. Utóbbi időpont Magyarország életében is fordulópontot jelentett: 1991-ben mi is csatlakoztunk az internethez, mely még később valódi információs szupersztrádává nőtte ki magát, az olyan hangsúlyos szolgáltatásokról, mint a Facebook vagy a YouTube már nem is beszélve.

Az internet ez irányú változását/fejlődését évek óta követő SocialMediaToday szerint napjainkban minden percben 147 000 új fotó kerül fel a Facebookra, percenként 319 ember regisztrál a Twitterre, minden percben 347 222 új Instagram-történetet (Stories) osztanak meg, a youtuberek pedig minden percben 500 órára elegendő új videót töltenek fel a platformra. Ez természetesen csak egy kis szelete a hálózaton zajló, óriási ütemű (online) kommunikációnak. Íme a többi a Domo segítségével összeállított adathalmazból:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lebontják Milánó legendás stadionját

Lebontják Milánó legendás stadionját

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását