szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit jegybank által végeztetett új tudományos kísérlet szerint nagyon kicsi az esélye, hogy készpénzhasználat útján fertőzzön meg valakit a koronavírus.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány első hulláma óta hallhatjuk: ahol csak lehet, használjuk a kártyás fizetést, azzal ugyanis minimalizálni tudjuk a kórokozó átadását. Szemben a készpénzes megoldással, a bankjegyekre ugyanis mindenféle szennyeződés rátapadhat.

A témában most a Bank of England (ez a brit jegybank) is megszólalt, miután elvégeztettek egy kiterjedt tudományos kísérletet. Arra voltak kíváncsiak, vajon tényleg akkora-e a kockázat a készpénzhasználat esetén járványos időszakban, mint azt egyesek hangoztatják. A válasz megnyugtató: az eredmények alapján azt látni, hogy

nagyon csekély az esélye annak, hogy valaki bankjegyek révén kapja el a koronavírust.

A Sky News által is ismertetett kutatást hagyományos brit bankjegyekkel végezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy a vírus darabkái mennyi ideig maradnak aktívak (vagyis fertőzőképesek) a felületre kerülve.

A vizsgálattal megbízott tudósok azt találták, hogy ha valaki rá is köhög vagy tüsszent egy bankjegyre, az arra rákerülő szennyeződések (így pedig maguk a vírusrészecskék) csak kis ideig maradnak aktívak – ellentétben például az olyan felületekkel, mint a kilincs vagy a lift gombja.

A kutatók a 10 fontos bankjegyekkel végezték el a kísérletet, melyekre a koronavírust tartalmazó mintákat juttattak. A vizsgálat során e parányi részecskék egy órán át maradt stabilak. A fertőzöttség utána viszont rohamosan csökkenni kezdett: hat óra elteltével a víruscseppek eredeti dózisának mindössze 5 százaléka volt megtalálható a papírpénzeken.

Még több idő elteltével, öt nap után pedig semmi nem látszódott rajtuk.

A vonatkozó tanulmány szerint kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány esetében nem a bankjegyek jelentik a fő fertőzésveszélyt, hanem az olyan tárgyak, és eszközök, melyekhez mások is hozzáférnek. Illetve persze az, ha valaki fertőzött személy közelében tartózkodik. A bankjegyek ilyen értelemben csekély kockázatot hordoznak, hiszen kicsi az esélye, hogy a boltban elővéve pont rájuk tüsszent/köhög valaki.

A kutatást azok után végezték, hogy a járvány miatt világszerte visszább esett a készpénzhasználat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"