szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oxfordi Egyetem által használt módszer a hagyományos vizsgálatok által nem látható elváltozásokat is képes azonosítani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy új módszerrel, az általános érzéstelenítőként is alkalmazott xenongázzal sikerült kimutatni brit Covid-betegeknél, hogy a tüdejük komolyabban sérült a koronavírus miatti betegség következtében – írta a BBC.

Az Oxfordi Egyetem eljárásának lényege, hogy a betegek az MRI-s vizsgálat során xenongázt lélegeznek be.

Ez egy színtelen és szagtalan gáz, és képes “megvilágítani” a tüdő különféle pontjait. A tudósok nem gondolták, hogy a koronavírusos betegeknél is bevethető, de nemrég kipróbálták. Az eljárást olyan pácienseknél tesztelték, akik korábban covidosok voltak, és még hónapokkal a fertőzöttségük elmúlása után sem gyógyultak meg teljesen.

[Semmelweis Egyetem: Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

A BBC szerint a kutatók összesen tíz, 19 és 69 év közötti betegen próbálták ki az újfajta letapogatási technikát. Nyolc esetben a tüdő elváltozásával kapcsolatos jeleket azonosítottak, olyan elváltozásokat,

melyeket a hagyományos vizsgálatok nem tudtak kimutatni.

A szkennelési megoldást kidolgozó Fergus Gleeson professzor most szeretné kiterjeszteni a vizsgálatot legalább 100 emberre, mert feltételezhető, hogy esetükben is találnak majd valamit, ami a tüdő károsodására utalhat. A szakember úgy véli, hogy a xenon által azonosított elváltozásoknak köze lehet a Covid hosszú távú lefolyásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését