szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amazon egy speciális megoldással adna hozzá egy rejtett jelet a tartalmaihoz, hogy ha azt valaki ellopja, azonnal vissza lehessen követni, hogy ki volt.

Nemrég egy összehangolt razzia során mintegy 5500 olyan illegális szervert kapcsoltak le Európában, amelyen kalózok streamelték a különböző tartalmakat. Nagy fogás, de még nagyobbat fogna az Amazon: a vállalat új megoldásával nem a tüneteket kezelné, hanem a gyökerénél orvosolná a problémát.

A minap szabadalmaztatott új megoldás az Amazon szerint segíthet megtalálni azokat a szivárogtatókat, akik nyilvánosságra hozták a jogvédett tartalmakat. A technológia segítségével egy egyedi azonosítót adnak a tartalmakhoz, amelyek segítségével ha a tartalom illegális változata is terjedni kezd, vissza tudják keresni a forrást.

Ez a fajta "vízjelezés" nem újdonság, az Amazon újítása, hogy egyedi megközelítésben alkalmazná – írja a TorrentFreak. A felhasználók egyedi azonosítót kapnak, ebben az esetben az adott előfizető – aki rögzíteni akarja a lejátszott show-t – az ID:1011-et. Amikor elindítja például a The Tick című sorozat egy epizódját, az Amazon egy személyre szabott adatot generál (126) az ID alapján. Ez egy kimeneti adat lesz a lejátszónak (124), ami ez alapján az adat alapján kéri le a streamelni kívánt adatot az Amazon szerveréről (122).

©

Ha valaki ezek után megpróbálja egy HD kamerával rögzíteni a tartalmat, azon ott lesz az elrejtett adat is, amit a képből megfelelő algoritmusok le tudnak olvasni, így vissza lehet keresni a feltöltőt. Ez a kód látható és láthatatlan is lehet, ez utóbbi különösen hasznos, ha el akarják rejteni a kalózok elől, hiszen így nem, vagy legalábbis nehezebben tudják észlelni, majd eltávolítani.

Az Amazon szerint a megoldása az élő közvetítéseken is működik, így az olyan tartalmak is megvédhetők lehetnek, mint például az NFL döntő. Azt nem tudni, hogy a cég használja-e már a technológiát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
111 újabb áldozata van a koronavírusnak

111 újabb áldozata van a koronavírusnak

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse