szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy rendkívül régi sziklarajzra bukkantak ausztrál kutatók a szigetország nyugati részén. Az alkotás egy kengurut ábrázol.

Ausztrál tudósok felfedezték az ország eddig ismert legősibb, 17 300 éves barlangrajzát. Az alkotás egy kengurut ábrázol. A nyugat-ausztráliai Kimberley régióban talált, egyébként kétméteres műalkotás egy sziklabarlang mennyezetére készült vörös okkerfestékkel.

A Nature Human Behaviour című szaklapban közölt tanulmányban arról írnak, hogy a kutatók darázsfészkek szénizotópos vizsgálatával határozták meg az alkotás korát. Damien Finch, a darázsfészkek szénizotópos kormeghatározásának úttörője azt mondta: ritkán történik, hogy egy alkotáson és alatta is találnak fészket.

A kengururajz esetében szerencséjük volt, így sikerült meghatározni a mű készítésének lehetséges legkorábbi és legkésőbbi dátumát.

"Szénizotópos vizsgálattal megállapítottuk a festmény alatti három és a festményen lévő három darázsfészek korát, ezekből nagy bizonyossággal mondhatjuk, hogy a mű legkorábban 17 500, legkésőbb 17 100 évvel ezelőtt készült, legvalószínűbb kora 17 300 év" – magyarázta.

A becslés alapján a kenguruábrázolás Ausztrália legrégibb ismert teljes barlangi festménye. Sven Ouzman, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint kapcsolat lehet a kengururajz és más régiókban talált ősi műalkotások között. "Ez az ikonikus kengurukép vizuálisan hasonlít a délkelet-ázsiai szigeteken talált, több mint 40 ezer éves rajzokra, ami kulturális kapcsolatokra utal, de azt is jelentheti, hogy még sokkal régebbi barlangi festmények is rejtőzhetnek Ausztráliában" – közölte Ouzman.

Egy Dél-Afrikában talált, 73 ezer éves, hashtagszerű firkát tartanak a legősibb ismert rajznak a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny

Visszatért Magyarországra a Suzuki Jimny