szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 12-es Android-verzió mellett néhány hasznos funkción is dolgozik a Google. Utóbbiaknak pedig nem csak az újabb eszközök tulajdonosai örülhetnek.

A Google egy hosszabb blogjegyzést közölt, melyben azokról a fejlesztésekről tesz említést, amelyek az elkövetkező időszakban, várhatóan tavasszal érkeznek meg a “robotos” rendszert használó készülékekre.

Az újdonságok egyike az időzíthető SMS-ek: a fejlesztés előnye, hogy a felhasználók akár előre is megírhatnak egy-egy üzenetet, majd pedig beállíthatják, hogy az mikor (például egy órával, egy nappal vagy héttel később) küldődjön el a címzettnek. Hasonló célt szolgálnak a különféle androidos appok is, de a Google rövidesen a rendszerbe építve is elérhetővé teszi azt, méghozzá az Messages (Üzenetek) appon belül. Az újdonság használatához legalább 7.0-ás Android-verziójú eszköz kell.

A mostani munka része a Password Checkup nevű fejlesztés elterjesztése is. Ez egy rendszereszköz, amely figyelmezteti a felhasználót, ha egy jelszava valahol kiszivárgott, így pedig mielőbb cserére/változtatásra szorul. A megoldáshoz Android 9.0 vagy annál újabb rendszerkiadást használó készülék szükséges, és persze fontos, hogy a mobilon is el legyenek mentve az adott szolgáltatáshoz tartozó jelszavak.

Egy másik, de ugyanúgy hasznos fejlesztés a TalkBack nevű szolgáltatás új verziójának érkezése. Ez utóbbi a látássérültek számára készült technológia, amely segít értelmezni a kijelzőn megjelenő parancsokat, szövegeket, stb. Bár az app most is sokféle dologra használható, a Google szerint a 9.1-es kiadás még okosabb lesz.

A tavasszal elérhetővé váló fejlesztések közé tartozik még a Google saját térképszolgáltatásán, a Mapsen eszközölt finomítások (ez utóbbi például sötét módot is kap), de ugyanígy javítják az Asszisztenst, illetve a tavaly december óta Magyarországon is elérhető Android Autót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt