szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel az első egyadagos oltás érkezhet meg az Európai Unióba.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja az EU-nak, hogy hagyja jóvá a Johnson & Johnson Janssen nevű vakcináját a 18 éven felüli lakosság számára – jelentette be a testület csütörtökön.

Mielőtt oltani kezdenének vele, a vakcinát az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, de ez vélhetően nem fog sok időt igénybe venni.

Az EMA szerint a vakcina megfelel a hatékonysági, biztonsági és minőségi követelményeknek. Mint írták, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Latin Amerikában 44 ezer ember részvételével folytak kutatások és a vakcinát megkapóknál 67 százalékkal csökkent tünetekkel járó fertőzések száma, azaz ekkora a vakcina hatékonysága.

A mellékhatásokról azt írták, hogy azok jellemzően enyhék vagy mérsékeltek voltak, és pár napon belül kivétel nélkül elmúltak. A leggyakoribb tünet az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom volt, de néhány esetben fejfájást, fáradtságot, izomfájdalmat és émelygést is feljegyeztek.

A Bloomberg közben arról ír, hogy a Moderna, AstraZeneca és Pfizer vakcinája utáni negyedik oltóanyag jóváhagyása azért is gyorsíthatja meg a koronavírus elleni küzdelmet, mert akár egy hűtőszekrényben is lehet hosszabb ideig tárolni, illetve elég belőle egy adag is. A korábbi kutatások szerint egy oltás is elegendő arra, hogy komolyabb tünetek elkerülhetőek legyenek.

Magyarország egyébént összesen 4,36 millió adagot kötött le a Johnson&Johnson vakcinájából, amiből az EU 200 millió darabot rendelt úgy, hogy még 200 millióra van opciója. A szállítások elvileg áprilisban indulhatnának, de korábbi hírek szerint ezek máris csúszhatnak.

Hogy mit kell tudni róla, arról ebben a cikkünkben írtunk:

Ezt kell tudni a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásáról

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le korábban abból a koronavírus elleni vakcinából, amit az Európai Gyógyszerügynökség most jóváhagyott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!