szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarra fordítva szuverenitást jelent a Soberana 02 vakcina neve. A klinikai tesztelés hármas fázisában tart.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Százezer adag Soberana 02 nevű, kubai-iráni fejlesztésű, a koronavírus ellen hatékony vakcina érkezett csütörtökön Teheránba a klinikai tesztelés harmadik fázisára – közölte az iráni állami televízió. Az iráni élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság szóvivője azt nyilatkozta:

A klinikai tesztelés első és második fázisa sikeresen lezárult Havannában az Iráni Pasteur Intézet felügyelete alatt. és tekintve a pozitív eredményeket (...), a harmadik fázist párhuzamosan hajtják végre Kubában és Iránban.

A klinikai tesztelés harmadik fázisa Havannában március 4-én kezdődött el – közölte Vicente Verez, a vakcinafejlesztést irányító kubai Finlay Intézet főigazgatója a kubai fővárosban nyilatkozva. A CNBC azt írja, 150 ezer önkéntes vesz majd részt ebben.

Kuba megcsinálta a maga koronavírus-vakcináját, amellyel az odalátogató külföldieket is oltanák

Követni sem lehet lassan, hányféle vakcina készült már a koronavírus ellen. Most Kuba is bejelentkezett eggyel.

A Soberana 02 vakcina neve magyarra fordítva szuverenitást jelent. Az azt fejlesztő intézet után FINLAY-FR-2 néven is hivatkoznak rá. Működésmódját tekintve úgynevezett konjugált vakcina, ami a vírus fehérjéjének egy részét juttatja a szervezetbe.

Irán februárban jelentette be, hogy saját védőoltást is fejleszt, amelynek Razi Cov Pars a neve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!